Hlavní obsah

Alkoholici dostali za vraždu důchodkyně 22 a 13 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za surovou, loupežně motivovanou vraždu osmasedmdesátileté doktorky filozofie má jít dvojice alkoholiků na 22 a 13 let do vězení. V hlavním líčení o tom ve čtvrtek rozhodl pražský městský soud. Proti rozsudku je možné odvolání k vrchnímu soudu. Událost se odehrála v půli loňského září.

Foto: Alena Zavoralová

Choreografie s názvem Dívka s květinou na hudbu B. Martinů.

Článek

Zvlášť nebezpečný recidivista, devětatřicetiletý Zbyněk Beneš a o rok mladší Roman Teocharis se tehdy vloudili do bytu Jiřiny T. na náměstí Míru v Praze 2 pod záminkou, že jsou pracovníci zajišťující odpočet plynu.

V předsíni starou ženu podle soudu povalili na podlahu, ruce jí za zády svázali páskem od županu. Do úst jí nacpali utěrku a tento roubík ještě převázali podprsenkou, kterou pevně utáhli. Potom ji odnesli na gauč a víc se o ženu nestarali. Podle znalců zažívala dlouhé minuty pocit smrtelné úzkosti. Nakonec se vdechnutím žaludečního obsahu udusila.

Beneš s Teocharisem prohledali celý byt. Sebrali v něm mimo jiné obrazy, hodiny, mobilní telefon či lahve s alkoholem. Věci pak prodali po bazarech za necelých 7000 korun. Teocharis z nich dostal 1500 korun a v okamžiku je utopil v hracích automatech. Z gamblerství a závislosti na alkoholu se přitom krátce předtím léčil v bohnické psychiatrické léčebně, kde se s Benešem seznámil.

Soudce: mohla žít

Beneš mu řekl o majetné důchodkyni, k níž by se mohli po propuštění z léčby podívat. Typ dostal Beneš od spolupacienta, kterého dnes k výslechu předvedla eskorta přímo z vězení. "Byla možnost, aby poškozená nezemřela, oba obžalovaní slyšeli, že chroptěla, ale nijak jí nepomohli," prohlásil předseda senátu Petr Novák.

Další počínání Teocharise ale podle něj svědčí o tom, že přece jen není tak otrlý jako Beneš. Zločin totiž zanedlouho sám oznámil, přiznal se a pokusil se o sebevraždu. Podle Nováka znalci u Teocharise možnost nápravy nevyloučili. Na rozdíl od Beneše, který podle soudu vraždl pouhý rok a půl po propuštění z vězení. Pobýval v něm kvůli dvojnásobné loupeži, za kterou si odpykával sedmiletý trest.

Beneš se proti výjimečnému trestu na místě odvolal. Žalobce Radek Klvaňa i Teocharis si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Do poslední chvíle zapírali

Oba obžalovaní do poslední chvíle vražedný úmysl popírali a vinu za zločin svalovali jeden na druhého. Synovi mrtvé, který přišel k soudu svědčit, se omluvili. Na videokazetu se záznamem ohledání místa činu však ani nepohlédli.

Podle znalců trpí oba obžalovaní poruchou osobnosti a jsou závislí na alkoholu. Beneš v minulosti experimentoval s pervitinem, Teocharis s marihuanou.

Násilí na starých lidech přibývá

Případů loupežně motivovaného násilí na starých lidech stále přibývá. Městský soud například na podzim potrestal doživotím loupežné vraždy pražských důchodkyň. Miloslav Sláma se na nich podle verdiktu dopouštěl surového násilí poté, co vnikl lstí do jejich bytů.

Staří muži byli zase podle nepravomocného rozsudku oběťmi loupeží Františka Delemana, kterému soud vyměřil za loupežné vraždy 21 let vězení. Důchodce si typoval na poštách, když si vyzvedávali důchod. Podle soudu je sledoval až domů, kde je fyzicky napadl a oloupil. Dva muži jeho útoky nepřežili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám