Hlavní obsah

Alkohol na internátě zabíjel

Právo, Novinky, Miloslav Hradil, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Zřejmě otrava alkoholem způsobila smrt šestnáctiletého chlapce z Bruntálska. Jeho tělo bez známek života bylo v úterý nalezeno na pokoji internátu zemědělského učiliště v Olomouci. Podle informací Práva objevila mrtvého učně prvního ročníku vychovatelka, když ho šla ráno vzbudit.

Foto: magistrát FM

SĽUK

Článek

"Přivolaná posádka naší ambulance už jen konstatovala chlapcovu smrt, kterou pravděpodobně způsobila otrava alkoholem," uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Ivo Mareš.

Podle předběžného ohledání nebyly na těle hocha objeveny žádné zjevné známky násilí. Na učilišti se k problému s pitím alkoholu nikdo nechtěl vyjadřovat, ale na pokoji, kde mladík skonal, byla údajně nalezena prázdná láhev od tvrdého alkoholu.

"Byla nařízena soudní pitva, která by měla zjistit příčinu smrti. Jedná se o velmi citlivou záležitost a vzhledem k tomu, že jde o mladistvou osobu, nebude se k případu zatím policie vyjadřovat," sdělila Právu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Děti pijí alkohol stále více

Podle olomouckého psychologa Lubomíra Smékala se alkohol jako droga dostává u mládeže v poslední době na přední místo oblíbenosti. "Jeho nebezpečnost spočívá v tom, že je dostupný a společensky akceptovaný. Zároveň způsobuje somatickou závislost, zejména v mladém věku, kdy organismus na alkohol reaguje odlišně," dodal Smékal.

"Alkohol už dnes pijí běžně i mnozí žáci základních škol. Ze středoškoláků a učňů si zejména pivo, ale často i tvrdý alkohol, dopřává podle mne pravidelně minimálně polovina chlapců a třetina dívek," řekla Právu kantorka z jedné olomoucké střední školy.

Policejní kontroly

O tom, že přístup k alkoholu je snadný, svědčí i policejní kontroly. Například letos v červnu přistihli policisté při kontrole restaurací, barů a heren deset podnapilých mladistvých. Nejvyšší naměřená hladina alkoholu v krvi byla 1,21 promile. Několik prodavačů již bylo v minulosti na Olomoucku obviněno z trestného činu podávání alkoholických nápojů mládeži.

Loni například osmnáctiletá žena, která prodala patnáctiletému mladíkovi dvě půllitrové lahve rumu a on alkohol předal stejně starému kamarádovi. Ten rum z větší části vypil a musel být hospitalizován v nemocnici, kde si dva dny poležel. Mladistvému zjistili lékaři 2,2 promile alkoholu v krvi.

Před časem byl obviněn také prodavač z jednoho olomouckého obchodu, který prodal tři litry sudového vína dvěma čtrnáctiletým školákům. Ti víno zkonzumovali spolu s dalším stejně starým hochem. Poté museli být s otravou alkoholem převezeni na dětskou kliniku olomoucké Fakultní nemocnice.

Za trestný čin podávání alkoholu nezletilým a mladistvým hrozí až jeden rok vězení. Obžalovaní však většinou vyváznou s podmíněným trestem. "To je zřejmě hlavní problém. Kdyby byly tvrdší tresty, možná by mnohé prodejce odradily. Zatím se jim kšeft, i když je proti zákonu, vyplácí," dodala kantorka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám