Hlavní obsah

Policie zadržela 44 aktivistů protestujících u Sněmovny

Praha
Aktualizováno

Několik desítek aktivistů blokovalo ve čtvrtek ulici u Poslanecké sněmovny v Praze. Protestovali stejně jako v úterý proti nečinnosti vlády v klimatických opatřeních. Policie zajistila 44 aktivistů, z toho 12 u Sněmovny a 32 v Tomášské ulici.

Aktivisté zablokovali ulici u SněmovnyVideo: Novinky.cz, Aktu.cz

 
Článek

U Sněmovny se sešli aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, kteří na sociální síti sdíleli živé vysílání. Zablokovali ulici Thunovskou a mají transparenty jako „V permafrostu jsou horší věci než koronavirus, nenechme ho roztát“.

Aktivisté se přivázali k budově ministerstva financí

Krimi

"Cílem akce je upozornit jak veřejnost, tak hlavně vládu a Sněmovnu, že se nacházíme ve stavu klimatické krize, a požadujeme po ní, aby se zachovala tak, že vyhlásí stav klimatické nouze. Což je podle nás něco naprosto samozřejmého," řekla mluvčí pořádajícího hnutí Adéla Hrdličková.

Zajištění aktivistů poblíž Poslanecké sněmovnyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Na snímku jsou aktivisté v Tomášské ulici nedaleko Malostranského náměstí.

Policisté proti skupině zasáhli, protože podle nich narušili chráněný prostor a neuposlechli výzvy. „Desítky osob bylo za použití donucovacích prostředků zajištěno a předáno pražským policistům. Na místě byla pořádková jednotka,” uvedla policie.

Celkem policie odvezla 44 aktivistů na služebnu a dále je budou řešit za přestupkové jednání.

Foto: Klára Beranová , Novinky

Aktivisté u Sněmovny

Stejné hnutí protestovalo v úterý u ministerstva financí, kde se tři lidé přivázali ke vchodu. Vyzývali ministryni Alenu Schillerovou (za ANO) ke konání v klimatické nouzi. Jednoho člověka řešili policisté za přestupek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám