Hlavní obsah

Aktivisté obsadili v Praze čerpací stanice. Chtějí konec ropy

Novinky, ok, jap, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tři čerpací stanice obsadili v úterý dopoledne aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, kteří tím chtějí upozornit na ničení planety kvůli obřím ziskům. Policie je na místě, ale Shell souhlasil s pobytem aktivistů na střeše.

Aktivisté obsadili čerpací stanici ve Vrchlického ulici v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Aktivisté obsadili čerpací stanice v ulicích Strakonická, Evropská a Vrchlického. Ze střechy pumpy rozvěsili nápis „Konec ropy, konec Shellu“. Další aktivisté v bílých oblecích stáli opodál.

„Firmy jako Shell vydělávají na ničení planety pro obří zisk několika akcionářů. Ti se dnes scházejí na valné hromadě v Haagu. My požadujeme spravedlivou transformaci pro lidi pracující v ropném průmyslu a aby energie patřila všem,“ napsali aktivisté na svém Facebooku.

Kolaps cen ropy ohrožuje Saúdskou Arábii. Stát zvyšuje daně, bere lidem příspěvky

Ekonomika

Na pumpy vyrazilo několik policejních hlídek, které okolí uzavřely. „Majiteli čerpacích stanic přítomnost aktivistů na střeše nevadí, tak policisté neprováděli žádný zákrok. Situaci pouze monitorují,“ řekla v poledne mluvčí policie Violeta Siřišťová s tím, že někteří již střechu opustili.

Na pumpy vyrazili také hasiči, kteří chtěli poskytnout svou výškovou techniku. Nakonec však byli odvoláni, protože provozovatelka Shellu podle nich souhlasila s pobytem aktivistů na střechách čerpacích stanic.

„Jsme si vědomi protestů, které probíhaly dnes dopoledne na našich třech čerpacích stanicích v Praze. Plně respektujeme právo lidí vyjádřit své názory v pokojném protestu. Bezpečnost zúčastněných demonstrantů a především zaměstnanců čerpacích stanic Shell je přitom naším prvořadým zájmem,” uvedl mluvčí Shellu Petr Šindler.

„Zvýšené povědomí a diskuze o změnách klimatu, které nyní pozorujeme, vnímáme jednoznačně pozitivně. Naše firma souhlasí s tím, že je potřeba přijmout naléhavá opatření,” dodal s tím, že součástí řešení jsou mimo jiné účinná politická opatření a investice do technologických inovací.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Aktivisté před pumpou ve Vrchlického ulici.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám