Hlavní obsah

Agresivní chlapec, který se podílel na zbití dítěte, putoval do přísnějšího ústavu

Novinky, Barbora Silná
Boletice

Kvůli agresivnímu chování vůči svému okolí ve výchovném ústavu v Chrastavě na Liberecku putoval do přísnějšího zařízení v Boleticích na Děčínsku 15letý chlapec, který se letos v dubnu se starším komplicem v Krupce na Teplicku podílel z rasových důvodů na znásilnění a týrání teprve 12letého školáka.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Chlapce jsme dnes ráno přijali. Zatím jsem s ním nemluvil, ale jeden z vychovatelů mi říkal, že se projevoval velmi vulgárně. Na takové případy jsme zvyklí,“ řekl Právu ředitel výchovného ústavu v Boleticích Pavel Bártík.

Chlapce nechali převézt do boletického ústavu, protože je tu daleko méně dětí ve skupině a více pedagogů, kteří se jim mohou věnovat. „U nás máme na čtyřiačtyřicet dětí jednoho asistenta. Tento chlapec byl případ, který těžko zvládal pobyt s ostatními dětmi a prakticky neustále zaměstnával pozornost asistenta,“ podotkla v rozhovoru s Právem ředitelka Výchovného ústavu v Chrastavě Martina Sochorová.

Zaútočil na sestru

Agresivní chování vyvrcholilo minulý týden útokem na zdravotní sestru, jež mu přišla dát léky. „Podali jsme na něho trestní oznámení na policii,“ pokračovala ředitelka. Policie případ podle mluvčí krajského policejního ředitelství v Liberci Ivany Balákové ale vyhodnotila jako přestupek.

„Dozvěděla jsem se, že mají v Boleticích na oddělení pro děti s extrémními poruchami chování jedno místo, proto jsem požádala o jeho přeložení a bez problémů nám vyhověli,“ dodala Sochorová.

Podle ředitele Bártíka mají skupiny pouze po šesti dětech, kterým se věnují tři pedagogové. „Dokážeme tyto případy zvládat. Poradili jsme si se spoustou takových agresivních chovanců. Tím, že máme více pedagogů i asistentů na skupinu dětí, mají naši svěřenci daleko individuálnější péči,“ vysvětlil.

Koncem listopadu poslal ústecký krajský soud staršího z násilníků, šestnáctiletého romského mladíka, za mříže na deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám