Hlavní obsah

Advokátka prý hrotila vztahy u rozvodu a pak je za peníze narovnávala

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli podvodům spáchaným na klientech hrozí pražské advokátce Ivaně Jirkové vyškrtnutí ze seznamu advokátů, teoreticky i vězení. Česká advokátní komora (ČAK) minulý týden případ vážně řešila, s pozastavením její advokátní praxe však posečkala do doby, než soudy pravomocně rozhodnou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Služeb Jirkové využil před časem syn senátorky a neuroložky Evy Sykové (ČSSD) během rozvodového řízení. Podle Sykové však advokátka, místo aby rozvod vedla k co nejsmírnějšímu vyřešení, vztahy naopak vyhrotila pomocí vykonstruovaných vzájemných obvinění, která pak coby právnička za peníze jakoby urovnávala.

„Rozpoutala kampaň strachu proti celé naší rodině, vymyslela si desítky lží, za které pak vymáhala peníze,“ tvrdí Syková.

Obžalobu z podvodu s celkovou škodou 450 tisíc korun vznesenou proti advokátce nyní řeší soudy. Jirkovou nejprve v květnu Obvodní soud pro Prahu 1 obžaloby zprostil s tím, že případní poškození se mají obrátit na civilní soud.

Celkově mi způsobila škodu za tři a půl miliónu korun
poškozený pražský lékař

Státní zástupce se ale proti tomu odvolal a v pondělí v neveřejném zasedání Městský soud v Praze verdikt nižší instance zrušil a věc vrátil k novému projednání.

Jirkovou však nežaluje jen stát. „Vyhrál jsem s ní už dva spory a jeden s jejím synem,“ řekl Právu pražský lékař, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Advokátka od něj měla například vylákat peníze na založení nové společnosti, a když nakonec firma vznikla rozdělením jiné, již existující, částku prý nevrátila. „Celkově mi způsobila škodu za tři a půl miliónu korun,“ uvedl lékař s tím, že právního titulu k navrácení peněz se sice u soudů domohl, vymahatelnost je však těžká a věc mají na starost exekutoři.

Obhájkyně: Někdo ji chce očernit

Samotná Jirková telefony nezvedá a na SMS zprávy neodpovídá. Advokátka Klára Samková, která Jirkovou zastupuje, nechtěla podstatu stíhání své klientky komentovat. „Vy mi nemůžete tvrdit, že vás na tomto zajímá obecný zájem. Nevím, jestli vám někdo zaplatil, ale myslím, že na tom má zájem někdo jiný,“ odbývala dotazy na trestní věc své klientky.

Samkovou pohoršilo i to, že na veřejnost pronikla informace o jednání advokátní komory ve věci.

„Zasedání představenstva je neveřejné, takže zavolám doktorce Chaloupkové (mluvčí ČAK, pozn. red.), jak jste se k této informaci dostal,“ reagovala na odpověď, že řízení s Jirkovou na půdě stavovské organizace bylo oficiálně potvrzeno.

Chaloupková totiž Právu potvrdila, že představenstvo ČAK případ Jirkové 9. září projednalo. „Představenstvo o každém takovém případu individuálně jedná a rozhoduje. Výkon advokacie pozastavit může a nemusí,“ uvedla mluvčí.

„Záleží na tom, zda se advokátovi podaří představenstvo přesvědčit, že jeho provinění není tak velké nebo že není dostatečně podložené ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ dodala Chaloupková.

V případě Jirkové se podle ní představenstvo rozhodlo výkon advokacie nepozastavit a vyčkat až na pravomocné rozhodnutí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám