Hlavní obsah

Advokát Snopkové u soudu obvinil svědka

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trestní oznámení na bývalého generálního ředitele Liberty Miloslava Mencla, svědka v kauze exministra financí Iva Svobody (55) a jeho poradkyně Barbory Snopkové (60), se ve středu u středočeského krajského soudu pokusil podat advokát obžalované poradkyně Zdeněk Honzík. Státní zástupce ho vyzval, aby tak učinil písemně.

Foto: PČR

Ilustrační foto

Článek

Advokát Honzík totiž míní, že Mencl se notným dílem zasloužil o krach někdejšího výrobce dětských kočárků mělnické firmy Liberta ještě před tím, než do ní v roce 1996 vstoupili oba obžalovaní. Podle něj totiž Mencl v říjnu roku 1995 podepsal pro Libertu dvanáctimiliónový úvěr u IPB v Ústní nad Labem, peníze vyinkasoval, nicméně ty pak záhadně zmizely.

"Ekonomická náměstkyně tehdejšího ředitele Mencla prohlásila, že tento úvěr odvážela v hotovosti, tedy velice neobvyklou transakcí. Proto bych rád věděl, jakým způsobem byl tento úvěr užit, neboť v účetnictví nikdy nebylo zjištěno, že by tento účet v hotovosti někde prošel. My nevíme, kde jsou ty peníze a nevíme ani ty věci, ani nevíme, co z nich mělo být placeno," zvýšeným hlasem konstatoval právník. V soudní síni pak zahřímal : "Podávám trestní oznámení na Mencla."

Svědek si milióny nepamatoval

Svědek se zpovídal před soudem celé dopoledne a většinu otázek neodpověděl, neboť podle vlastních slov s odstupem času většinu podrobností již zapomněl. "Nepamatuji se na úvěr ve výši 12 miliónů," řekl. Odmítl rovněž tvrzení obžalovaných, že jim předával firemní účetnictví v nepořádku.

V souvislosti se snahou advokáta podat trestní oznámení zareagoval žalobce případu Petr Jirát tak, aby právník předal oznámení písemně a jemu, respektive státnímu zastupitelství, a nikoliv jej prezentoval soudu, který nemá kompetenci takový požadavek přijmout.

K samotné podstatě oznámení pak Jirát uvedl, že policie už několikrát prošetřovala činnost Liberty před tím, než do ní vstoupila uvedená dvojice, ale nakonec případ odložila. "Projednávaná obžaloba se nicméně týká činnosti Svobody a Snopkové po vstupu do společnosti," zdůraznil.

Z Liberty zmizelo přes 20 miliónů

Dva někdejší členové špičky ČSSD nesou podle obžaloby odpovědnost za krach mělnické firmy v roce 1997. Dvojice je mj. podezřelá, že zpronevěřila více než pět miliónů korun. Podle žalobce Petra Jiráta použili úvěr u mělnické pobočky Investiční a poštovní banky nikoliv pro obchodní činnost Liberty, jak bylo předem dojednáno, ale pro své společnosti Omnia a Zora Euro. Z krachující Liberty měli dále do svých společností vyvést téměř 21 miliónů korun, a to na úkor ostatních věřitelů.

Na lavici obžalovaných sedí rovněž syn Snopkové, Stanislav Kratochvíl. Hlavní líčení je nařízeno do příštího týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Snopková přesvědčovala soud o své nevině

Před senátem středočeského krajského soudu v úterý vypovídala Barbora Snopková. Soud zhruba hodinu a půl přesvědčovala o své nevině. Snopková se se svým...

Snopkovou přivezli k soudu na lehátku

Za značně nestandardních podmínek pokračuje líčení s bývalým ministrem financí Ivem Svobodou a jeho poradkyní Barborou Snopkovou. Obžalovaná totiž utrpěla...

Výběr článků

Načítám