Hlavní obsah

Advokát, který okradl lidi o milióny, a šéf realitky byli velcí kamarádi

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Bývalý advokát Miloš Vlasák, jenž v roce 2012 podle obžaloby zpronevěřil desítkám klientů pražské realitky Reality 21 z advokátní úschovy 65 miliónů, byl velkým kamarádem Petra Kouby, tehdejšího jednatele Reality 21. Potvrdil to sám Kouba, který v úterý vypovídal před Městským soudem v Praze v roli svědka.

Foto: Jindřich Ginter, Právo

Bývalý jednatel Reality 21 Petr Kouba po úterním soudním líčení

Článek

Zároveň ale popřel, že mohl tak obrovské škodě nějak výrazněji zabránit a že by měl dopředu signály o tom, že Vlasák klientům nevyplácí jejich peníze.

„Vlasáka jsem poznal na svatbě mého kamaráda v roce 2006. Působil jako fajn kluk, sympaťák. Chodili jsme spolu na pivo,“ uvedl Kouba, jenž byl zprvu makléřem a právě v roce 2006 se stal i jednatelem a spoluvlastníkem pražské Reality 21.

Někdy kolem roku 2008 Vlasák Koubovi podle jeho výpovědi zajistil nákup pozemku. Půjčovali si mezi sebou vzájemně i peníze. Vlasák v roce 2012 Koubovi půjčil na tři dny 400 tisíc, přičemž ten předpokládal, že jsou to jeho soukromé peníze.

Půjčil mu 1,5 miliónu a na nic se neptal

Ještě v srpnu 2012, tedy v době, kdy se obří zpronevěra začala provalovat, naopak půjčil Kouba podle svých slov Vlasákovi přes 1,5 miliónu korun. „Na účel půjčky jsem se neptal. Bohužel mi ty peníze nevrátil a je to přihlášená pohledávka,“ dodal Kouba.

Soudkyně Marie Marková svědka Koubu opakovaně konfrontovala s otázkami, proč někteří makléři podepisovali s Vlasákem a klienty další smlouvy i poté, co už s ním realitka rozvázala spolupráci, a zda vůbec vedení realitky nějak kontrolovalo, zda jsou peníze klientům vypláceny. To byl jediný moment, kdy svědek Kouba znejistěl v jinak suverénních reakcích a začal se zakoktávat.

Sdělil, že o podpisu takových smluv poté, co byla spolupráce Vlasákovi vypovězena, nic neví, a připustil, že výpisy z účtu advokátní úschovy po Vlasákovi v RK nepožadovali.

Zdůraznil, že o nevyplácení peněz klientům se dozvěděl až někdy v srpnu 2012, a ne dříve, přičemž se zprvu domníval, že škoda byla pouze osmimiliónová.

Soudkyně přerušila hlavní líčení, aby mohl promluvit poškozený

Před soudem ale v reakci na to promluvil, poté co soudkyně musela z procesních důvodů přerušit hlavní líčení, jeden z poškozených a jejich mluvčí Jan Maršálek. Poukázal na existenci interního e-mailu již z května 2012, kde je na zpronevěru Vlasákem podrobně upozorňována tehdejší ředitelka realitky.

„Divím se, že na to nepoukázala státní zástupkyně, vždyť ten e-mail je i součástí policejního spisu. Poškozených mohlo být mnohem méně,“ míní Maršálek.

Kouba poté, co byl jeho výslech ukončen, novinářům sdělil, že vlastně ani není podstatné, kdy se o zpronevěře dozvěděl, a že by jí stejně v tak velkém rozsahu nezabránil.

Prohlásil, že solidnost advokátů si má hlídat Česká advokátní komora, neboť realitka k tomu podle něho nemá ani možnosti. Uvedl, že realitka Vlasáka klientům sice doporučovala, ale podle něj mohli jít i za jiným advokátem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám