Hlavní obsah

Advokát chtěl demaskovat soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jepičí život mělo v úterý soudní jednání na Nejvyšším správním soudu (NSS), kde se měla projednávat povinnost testování na nemoc covid-19 v malých firmách. Advokát Libor Hlavsa totiž vyzval členy senátu, aby si sundali respirátory. Když to odmítli, nařkl je z podjatosti, čímž jednání, které ani nezačalo, rovnou také skončilo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senát NSS v čele s Filipem Dienstbierem se měl v úterý zabývat návrhem na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které zavedlo povinné testování na koronavirus také u malých zaměstnavatelů s jedním až devíti zaměstnanci a osob samostatně výdělečně činných. NSS sloučil do jednoho řízení návrhy tří advokátů a jedné živnostnice.

Advokát Hlavsa hned na začátku vyzval soudce, aby si sundali respirátory. „Soudce je povinen se dívat účastníkovi do tváře, účastník má právo dívat se do tváře soudci,“ řekl Hlavsa.

Důstojnost neutrpí

Soudci se krátce poradili a odmítli respirátory sejmout. „Není to na překážku důstojnosti jednání,“ uvedl soudce Dienst­bier. Advokát poté vznesl námitku podjatosti, v níž namítal nejen respirátory, ale také fakt, že soudci sloučili jeho návrh do jednoho řízení s ostatními odpůrci testování.

Soud zrušil opatření týkající se testování zaměstnanců

Domácí

Na námitce podjatosti, do níž zahrnul i protokolující úřednici mající taktéž respirátor, trval i poté, co ho předseda senátu Dienstbier upozornil, že v takovém případě bude muset rozhodnout o jeho argumentech jiný senát, čímž pádem dojde k odročení jednání na neurčito.

Hlavsa po jednání zdůraznil, že chce vidět, jak se na jeho návrhy budou soudci tvářit. „Nedovedu si představit, že když se bude jednat o závažný návrh, tak že by o něm rozhodoval senát, který bude mít zakrytá ústa. Jsme všichni negativně testovaní, proč tedy současně nosíme ochranu úst a nosu?“ vysvětlil svou motivaci.

NSS o povinném testování ve firmách rozhodoval již několikrát a pokaždé opatření ministerstva zdravotnictví obstálo. Stejně tak soud nezrušil ani povinné testy ve školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám