Hlavní obsah

85 minut svobody. Vězeň ze Stráže se schovával pod ženou v posteli

Česká Lípa

Necelou hodinu a půl svobody si užil v pondělí 40letý vězeň v České Lípě, který utekl z nestřeženého pracoviště ve Stráži pod Ralskem. Utekl hned první den, kdy byl při výkonu trestu mimo věznici. Trest hrozí jak jemu samotnému, tak kamarádům, kteří ho ukryli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Na svobodě si pobyl pouhých 85 minut a za tak krátký prožitek volnosti se jeho původně třicetiměsíční trest odnětí svobody může protáhnout až o pět let. Přesně taková trestní sazba mu nyní hrozí za přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Policie zadržela vězně, který v pátek uprchl v Praze

Krimi

Muž si odpykává trest ve strážské věznici za majetkovou trestnou činnost od loňského prosince. Z nestřeženého pracoviště firmy Modus v Dubické ulici v České Lípě utekl v pondělí zhruba v 17:10, když se vymluvil, že odchází na toaletu.

"Zamířil ale rovnou na vrátnici, a když ho chtěla zastavit vrátná, podlezl závoru a utekl. My jsme ho následně hledali po celém městě i na hlavních výjezdových komunikacích a kromě toho jsme navštívili jednu místní rodinu, na kterou měl mít z minulosti osobní vazbu," uvedla Baláková.

Žena ho bránila

Vězňův kamarád podle ní popřel, že by ho znal, a policisty dokonce pozval dovnitř, aby se sami přesvědčili, že ho nikde neschovává.

Jeden vězeň stojí 1200 Kč denně. Nejvyšší žalobce chce víc alternativních trestů

Domácí

"Ochotně nás provedl svým příbytkem a ukázal nám i ložnici. Zde se kromě jiného nábytku nacházely dvě postele s úložným prostorem a na jedné z nich seděla žena, kterou jsme požádali o to, aby vstala a postel otevřela," uvedla Baláková.

Žena se nejprve vymlouvala na to, že je postel rozbitá a nejde otevřít, nakonec ale policistům ustoupila. Uvnitř se ukrýval hledaný muž. Podle Balákové hrozí trestní stíhání i jeho známým. "Jejich podíl na ukrývání vězně nyní prověřujeme. Ten můžeme za určitých podmínek kvalifikovat jako přečin nadržování, za který pachateli hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám