Hlavní obsah

Za zabití manželky elektrickým proudem dostal 12 let

Právo, Novinky, ČTK, her, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Krajský soud v Plzni poslal v úterý do vězení na dvanáct let dvaašedesátiletého Karla Hanzu. Vysoký trest mu vyměřil za vraždu o tři roky starší manželky, která se stala letos v březnu. Vyučený elektrikář po hádce omotal ženě kolem nohy svazek kovových vodičů a kabelem přivedl do jejího těla proud ze zásuvky.

Článek

V ložnici společného bytu omotal kolem nártu a chodidla ženy svazek vodičů, k němuž přiložil dvojlinku, kterou zapojil do zásuvky. Žena pak zemřela na srdeční selhání. Že je manželka mrtvá zjistil až ráno. Na nohy jí pak navlékl ponožky, aby nebyly vidět popáleniny od zásahu elektřinou.

Muž u soudu popřel, že by ženu zavraždil. Původně se přiznal, před soudním senátem však tvrdil, že ho při několikahodinovém výslechu policisté k přiznání donutili. "Nevím, co se stalo, ublížit jsem jí nechtěl. Nadávala mi do debilů, že se dívám na Vyvolené....chtěl jsem ji jen trochu postrašit," tvrdil Hanza.

"I když je soud toho názoru, že jednal v úmyslu nepřímém, v určitém zkratkovitém jednání, musel si být vzhledem ke své profesi vědom, jak elektrický proud funguje," uvedl v odůvodnění předseda senátu Roman Dočkal.

Jak také ale poukázal, při domovní prohlídce byla zjištěna řada neodborných zapojení domácích elektrospotřebičů. "Jako učeň v oboru elektro by závěrečné zkoušky neudělal," podotkl Dočkal.

Podle Hanzy panovaly v mnoholetém manželství poslední dobou napjaté vztahy. Přiznal, že svoji ženu několikrát napadal, stejné to však mělo být i opačně. Dcera manželů před soudem řekla, že otec bil matku delší dobu.

Vraždy elektrickým proudem nejsou obvyklé, přesto například loni za podobný případ udělil pražský vrchní soud jednatřicetiletému muži osm let vězení. Invalidní důchodce podle soudu chtěl pomocí elektrického proudu zavraždit spící manželku. Žena přežila výboje elektřiny jen díky tomu, že se probudila a pohybem přerušila uzavřený elektrický obvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám