Hlavní obsah

O korupci se více mluví, než se proti ní bojuje

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česko se už dlouhodobě potýká s korupcí. Průzkumy veřejného mínění z posledních let upozorňují na neustálé zhoršování korupčního prostředí. Do té míry, že pro většinu našich obyvatel je korupce běžnou součástí života. Odborníci přitom nevidí výrazný posun v boji s úplatkářstvím.

Článek

Politické strany přišly s návrhy na boj proti korupci, které jdou od snížení počtu úřadů a jejich pravomocí a zavedení agentů provokatérů až po zprůhlednění zadávání veřejných zakázek a reformy policie. Stále se ale korupci z českého prostředí nedaří podstatněji odstranit.

Pro více jak polovinu Čechů jsou úplatky běžné

V posledním průzkumu veřejného mínění se Česká republika umístila na 12. místě z 21 evropských států, 56 procent populace ČR považuje úplatky za běžnou součást života. Zatímco v roce 2001 označilo Česko za zkorumpovanou zemi přes padesát procent respondentů, letos to bylo již 66 procent.

"Vnímání korupce ze strany občanů se u nás zhoršuje už osm let," řekla Právu ředitelka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová. Vinu za to podle ní nese neefektivnost a netransparentnost státní správy.

V Evropské unii patříme k nejhorším

Určité typy chování, například láhev alkoholu pro lékaře či nabídka slevy za nepožadování stvrzenky, někteří lidé dokonce ani za korupci nepovažují. Naopak nejvíce jim vadí velká korupce, proti které nemají možnost bojovat. "Jde o veřejné zakázky, klientelismus, korupci v institucích a v legislativním procesu a dosazování kamarádů do odpovědných pozic," řekla Krnáčová.

Ve výzkumech veřejného mínění jsou korupce a hospodářská kriminalita uváděny jako nejzávažnější problémy, lidé jsou s jejich stavem spokojeni méně než například s mírou nezaměstnanosti.

Podle organizace Transparency International patří Česká republika v rámci Evropské unie mezi státy s největší mírou korupce. Hůře jsou na tom už pouze Lotyšsko a Polsko. Na světovém žebříčku, zahrnujícím 159 zemí, se Česko dělí o 47. až 50. příčku s Řeckem, Namibií a Slovenskem.

Korupce je i ve firmách

Korupce není jen ve státní správě, ale i v podnikatelském prostředí. Podle průzkumu, který provedla GfK loni v prosinci, jsou čtyři pětiny manažerů velkých a středních firem přesvědčeny, že neetické jednání v byznysu představuje konkurenční výhodu.

Pokud zkorumpovaný zaměstnanec firmu okrádá, riskuje výpověď nebo kárné řízení. Kdo se podílí na korupčním systému z druhé strany a přináší tím firmě zakázky, je v bezpečí. Podle letošní červencové studie Světové banky je Česká republika na prvním místě miliardy korun tak v ČR ročně na úplatky vydá šest miliónů.

Situace se nezlepšuje

Státní zástupce Jaroslav Dolejší z Vrchního státního zastupitelství v Praze je skeptický. "Přešlapujeme na místě. Mé zkušenosti odpovídají výsledkům veřejných průzkumů," řekl Právu. Jako příčiny uvedl nedostatečnou transparentnost veřejné správy i lidové přesvědčení, že "účel světí prostředky".

Ředitelka občanského sdružení Oživení Petra Kolínská označila za určitý posun vpřed nový zákon o střetu zájmů a zákon o veřejných zakázkách. Za největší problém označila korupci v samosprávě, kudy protékají bez kontroly obrovské finanční prostředky, a nedostatečný přístup k informacím ze strany některých úřadů. "Nevidím ale politickou vůli to změnit," dodala Kolínská.

Co lidi odrazuje

Nárůst korupčních případů potvrdila i tisková mluvčí Útvaru vyšetřování korupce a finanční kriminality Alena Vokráčková. "V roce 2005 jich proti roku 2004 nepatrně přibylo. Zároveň se výrazně zmenšil počet oznámení pomocí protikorupčních linek," řekla Právu.

Lidé případy korupce méně ohlašují také proto, že většina takovýchto oznámení nevede k zahájení trestního řízení. "To lidi odrazuje," uvedla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám