Hlavní obsah

Z azylového domu u Prahy uteklo 30 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Několik desítek žadatelů o azyl v České republice uprchlo v sobotu večer z azylového zařízení ve Velkých Přílepech ve středních Čechách. Podle původních informací ministerstva vnitra se jednalo až o čtyři desítky lidí, poslední údaje hovoří o třech desítkách. O útěk se pokusilo na 70 lidí.

Článek

"Policie v sobotu večer kontrolovala ve Velkých Přílepech počet žadatelů a zjistila, že uprchlých je třicet. Tři z uprchlíků byli zadrženi ještě ve Velkých Přílepech, ostatních 27 je stále na útěku. 

Ven se chtělo dostat na 70 běženců. Vytlačili zaměstnance do vycházkového prostoru, kde přelezli plot, řekl České televizi Tomáš Hajšman z odboru pro uprchlíky a integraci cizinců resortu vnitra. Podle svědků z Velkých Přílep čekaly na uprchlíky za oplocením taxíky.

"Jelikož existuje podezření, že by mohli směřovat do jiné evropské země, přijala policie opatření na hranicích," uvedla v neděli mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Jeden z azylantů je podle Masaříkové v nemocnici se zraněním obličeje. Zranění utrpěl od svých krajanů, když se je snažil přesvědčit, aby zařízení neopouštěli. Chtěl jim zabránit v útěku. Podle dosavadních informací policie jde pravděpodobně o akci organizovanou některou převaděčskou skupinou.

"My už jsme měli poznatky o tom, že to někdo organizuje vlastně už přímo v Egyptě," řekl v neděli České televizi exministr vnitra František Bublan. Převaděči podle něj organizovali pohyb běženců z Ruzyně do záchytného zařízení ve Velkých Přílepech a potom do Rakouska a Itálie.

V utečeneckém zařízení ve Velkých Přílepech se přitom jedná o druhý podobný útěk v krátké době. Koncem srpna tam kvůli selhání pracovníka bezpečnostní služby uniklo také několik desítek běženců. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám