Hlavní obsah

Nova: zadržení Češi v Irsku mohou volat z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/DUBLIN

Ministerstvo spravedlnosti si podle televize Nova znovu stěžuje na spolupráci s Irskem kvůli dvěma údajným členům takzvaného Berdychova gangu Tomáši Půtovi a Maroši Šulejovi. České ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že Půta a Šulej mohou z vazby komukoliv telefonovat a domlouvají se s komplici.

Článek

Irská policie oba podezřelé zatkla před týdnem poblíž Dublinu až po několika českých urgencích a ostrém ministerském dopisu. Ke kritice irských úřadů se podle Novy připojil i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

"Ministerstvo spravedlnosti zjistilo, že oba dva obvinění mohou každý den šest minut telefonovat bez nějaké překážky. Toto se nám samozřejmě nelíbí," řekl Nově mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Kvůli telefonátům by podle něj mohli být ovlivňováni svědci a mohla by pokračovat údajná trestná činnost. Ministerstvo proto vyzvalo Irsko, aby možnosti obou mužů telefonovat zabránilo.

"Podle irského práva má každý člověk ve vazbě nárok na jeden telefonát denně. Ten je monitorován tak, aby zadržený nemohl nikomu vyhrožovat nebo pokračovat v trestné činnosti," řekl Nově Mark Curley z vězeňského odboru irského ministerstva spravedlnosti. Podle Dimuna by si ale Irsko mělo uvědomit, že nejde o nějaké "falešné hráče pokeru", ale o lidi podezřelé ze závažné trestné činnosti.

Také ÚOOZ vidí v telefonování Šuleje a Půty velký problém. "Máme informace o tom, že zadržení komunikují se závadovými osobami, se kterými domlouvají určité věci. V tuto chvíli však nemůžu konkretizovat nic bližšího," řekla Nově mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Irové telefonování z vazby nezakážou

Irské ministerstvo spravedlnosti ale trvá na tom, že zadržení budou nadále telefonovat. "Nejsem si vědom, že by šlo to telefonování nějakým způsobem zakázat. Zákony zní jasně," řekl Curley.

Podle ministerstva spravedlnosti proto Česká republika prostřednictvím Evropské unie do budoucna vytvoří tlak na Irsko, aby zrušilo možnost zadržených volat z vazby, uzavřela Nova.

Půta a Šulej jsou v České republice stíháni za loupežná přepadení, Půta navíc i za vraždu. Případ údajného šestatřicetičlenného gangu kolem Davida Berdycha a elitních policistů, s nímž jsou Půta a Šulej spojováni, je největším případem organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Gang má podle obžaloby na svědomí vraždu, dvě desítky loupeží, únosy a vydírání bohatých podnikatelů, které prý mnohdy přepadli a unesli v přestrojení za policisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám