Hlavní obsah

V případu žaloby na Kořistku vypovídal spisovatel Sommer

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Výslechem spisovatele sci-fi literatury Ladislava Sommera pokračovalo ve čtvrtek u ostravského krajského soudu projednávání žaloby Topolánkova asistenta Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka na bývalého poslance Zdeňka Kořistku. Za vyvolání úplatkářské aféry a následnou újmu na dobré pověsti požadují oba po Kořistkovi omluvu a dohromady milión korun odškodné.

Článek

Dalíka a Večerka obvinila policie na podzim 2004 kvůli tomu, že Kořistkovi údajně nabízeli deset miliónů korun a post velvyslance v Bulharsku, když bude hlasovat proti vládě Stanislava Grosse. Později státní zastupitelství stíhání pro nedostatek důkazů zastavilo.

Na jaře 2005 se přihlásil Ladislav Sommer s tvrzením, že slyšel několik úryvků z rozhovoru, kterému byl náhodou v ostravské kavárně přítomen. Jeho korunní svědectví ale označila státní zástupkyně za nevěrohodné a kauzu koncem minulého roku znovu odložila.

Právníci se snažili výpověď zpochybnit

Sommer u soudu řekl, že na svém svědectví trvá. "Zřetelně jsem slyšel slova deset miliónů a také něco o politické budoucnosti," řekl. Na dotaz, proč se ohlásil téměř po roce od vypuknutí aféry, řekl, že měl obavy o svou bezpečnost. "Neměl jsem strach z účastníků sporu, to jsou malé ryby," řekl s tím, že se obával útoků z mafiánského prostředí.

Právní zástupci Dalíka a Večerka se snažili jeho výpověď zpochybnit. "Léčil jste se někdy na psychiatrii," zeptal se ho provokativně advokát Stanislav Devátý. Poslanec Kořistka, na jehož žádost byl Sommer předvolán, naopak řekl, že podle něj jde o seriózního člověka. "Ta snaha udělat z něho blázna nebo nevěrohodného člověka, která se u soudu projevovala, mě úplně šokovala," řekl bývalý politik.

Politiky má až po krk

Kořistka, kterému už skončil mandát poslance, nadále působí v US-DEU jako řadový člen. Do Sněmovny se vrátit v žádném případě nechce, v nedávných volbách vůbec nekandidoval. "Mám politiky až po krk," řekl doslova. Na dotaz, čím se dnes živí, odmítl odpovědět.

Kromě Sommera chtěl soud vyslechnout také Radmilu Ondříškovou a Šárku Froňkovou, které jsou známými Dalíka. Ani jedna ale nepřišla. Froňková je na dovolené a z jednání se omluvila, Ondříškové soudkyně vyměřila pokutu pět tisíc korun a pohrozila předvedením. Za účelem výslechu obou žen soudkyně projednávání žaloby odročila na 2. října, kdy by mohl být vyhlášen rozsudek.

Reklama

Související články

Svědek v kauze Kořistka musí k psychologovi

O vypracování psychologického posudku na spisovatele Ladislava Sommera požádala v pondělí ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová. Znalci by měli...

Výběr článků

Načítám