Hlavní obsah

Podnapilá státní zástupkyně dostala vyhazov

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Řešení osobních problémů pomocí alkoholu a to i v pracovní době se stalo osudným státní zástupkyni z Okresního státního zastupitelství pro Prahu - západ Ivetu Týcovou, kterou v úterý kárný senát Nejvyššího soudu v Brně (NS) odvolal z funkce. Hlavním důvodem byla opilost Týcové v prosinci loňského roku jak na pracovišti, tak i u soudního líčení, kdy vystupovala jako žalobkyně a nebyla schopná ani pořádně mluvit.

Článek

NS tak zrušil rozhodnutí kárného senátu Vrchního soudu v Praze, který letos v únoru sice uznal provinění Týcové, ale od potrestání upustil s tím, že již samo projednání postačuje k její nápravě. Proti tomu se odvolal ministr spravedlnosti Pavel Němec, který požadoval trest. Zřejmě udělal dobře, protože Týcová si z tohoto ponaučení nevzala a ještě před odvolacím jednání v Brně se v červenci v práci zase opíjela a nemohla řádně plnit své povinnosti.

V práci nemohla ani mluvit

"Takovéto jednání státní zástupkyně se neslučuje s jejím postavením, kdy sama musí stíhat nezákonné jednání. Narušila tak důvěru veřejnosti ve funkci státního zastupitelství a je jedinou možností je její odvolání z funkce. Navíc loni v prosinci u soudního jednání vystupovala opilá i před mládeží. Pro její nápravu není žádný prostor a jiný trest nepřipadá v úvahu," uvedl předseda kárného senátu Nejvyššího soudu v Brně Stanislav Rizman.

Hlavní problémy Ivety Týcové začaly loni 6. prosince, kdy byla opilá a v tomto stavu šla jako žalobkyně k soudu. Nemohla pořádně ani mluvit a odmítla odročení z důvodu její indispozice. Po líčení šla na pracoviště, odkud ji nadřízení vyhnali. Následující den přišla opět podnapilá a znovu ji šéf poslal domů. Za toto ji čekalo kárné řízení u vrchního soudu, které pro ni skončilo šťastně. Nadřízeným uvedla, že alkoholem řešila osobní problémy vyplývající ze specifičnosti její sexuální orientace.

Léčí si psychické problémy

"Já uznávám své pochybení, ale podle mě nebylo tak velké, jak je popsané ve spisu. Práce státní zástupkyně mě baví a myslím, že ji vykováním zodpovědně, až na několik problémů, které jsem měla se spisem, který se ztratil, ale jsem přesvědčená, že jsme ho odevzdala kanceláři. Nyní se léčím ambulantně pro své psychické problémy a léky tlumí i alkohol," uvedla u NS Týcová.

O jejích problémech s alkoholem se členové kárného senátu dověděli s přípisu okresního státního zástupce Ondřeje Šmelhause, který soudu napsal, že Týcová byla i letos v červenci, tedy několik dní před odvolacím řízení na NS, opět opilá a zavinila průtahy u některých záležitostí, které musel někdo jiný za ni dohánět.

Kárný senát NS proto pravomocně rozhodl, že Iveta Týcová nebude dál státní zástupkyní a musí odejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám