Hlavní obsah

AntiKryštof odhalil desítky chybujících policistů

Právo, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči jsou po zavedení bodového systému pod drobnohledem policistů, platí to ale i naopak. Běžní motoristé už nastřádali desetitisíce trestných bodů, jako první ovšem do pasti vytvořené zákonodárci spadli policejní prezident a bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD), přistižení novináři ve vozech jedoucích nepovolenou rychlostí. Následovat by je ale měly i desítky jejich podřízených.

Článek
Zaznamenali jste pochybení policistů na silnicích?
Pošlete nám v emailu s názvem AntiKryštof fotografii s popisem místa a přestupku na adresu redakce@novinky.cz

Chování policistů za volantem totiž poslední čtyři měsíce sledovali a dokumentovali účastníci fotografické soutěže s názvem Potěšte Kmotra!, neoficiálně nazývané AntiKryštof, kterou vyhlásilo vydavatelství počítačových her Electronic Arts. Soutěž měla jako hlavní téma právě strážce zákona, kteří sami překračují jeho hranici.

Stovka všímavých fotografů

"Tak jako policejní Kryštof obvykle odhalí desítky chybujících řidičů, AntiKryštof ukázal, že ani policisté nejsou svatí a častokrát předpisy svévolně porušují," řekla Právu Andrea Šmídová ze společnosti Electronic Arts.

Všímavých fotografů, kteří se zapojili do akce AntiKryštof, bylo opravdu mnoho. Do soutěže, která v těchto dnech skončila, dorazilo přes sto snímků.

"Došlé fotografie byly skutečně rozmanité a zajímavé. Například s policejními auty parkujícími na přechodech, místech vyhrazených pro invalidy nebo na zákazech zastavení," uvedla Šmídová výčet nejčastějších provinění strážců zákona s tím, že na výherní snímky spolu s ostatními soutěžními fotografiemi se lze podívat na internetových stránkách www.potestekmotra.cz.

Fotka nestačí, důležité je šetření

Jestli budou fotografie použity také k možnému stíhání hřešících policistů, není ale zatím jisté. "Cílem nebylo chybující policisty nějak stíhat, takže policejního prezidenta s našimi snímky zdržovat nebudeme," konstatovala Šmídová.

Policejní prezidium poté, co jej Právo o výsledcích akce AntiKryštof informovalo, ale vzkázalo, že fotografie určitě prostuduje. "Nejdřív se musíme na snímky podívat, potom uvidíme, jak budeme dál postupovat. Pouhá fotografie však nestačí, muselo by proběhnout další šetření," upozornil mluvčí prezídia Pavel Hanták.

Reklama

Výběr článků

Načítám