Hlavní obsah

Mafie má zřejmě prospěch z Kubiceho zprávy

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mafie působící na našem území využila zveřejnění červnové tajné zprávy šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho ke svému prospěchu.

Článek

Konstatuje to informace Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) předložená minulý týden vládě.

Kubice svou tajnou zprávu předal poslancům sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost čtyři dny před volbami. Ještě před ukončením zasedání poslanců se zpráva objevila na internetu.

"Zveřejnění údajů z tzv. Kubiceho zprávy" mělo negativní vliv na průběh nasazených operativních úkonů, měl zejména ustat provoz na zájmových číslech," konstatuje NSZ v informaci zpracované pro vládu úřadujícího premiéra Jiřího Paroubka.

Zvlášť pohotová měla být ruskojazyčná mafie. Ta.po zveřejnění zprávy utlumila telekomunikační provoz, takže získávání kriminálních informací a důkazů pomocí odposlechů se stalo neúčinné.

Informace NSZ jde ve svých průběžných vyhodnoceních ještě dál. Práci policie mělo poškodit už samo "zveřejnění údajů ze spisu policejního orgánu v Poslanecké sněmovně" a následně ve sdělovacích prostředcích".

Vesecká nespokojena

Co vše zveřejnění Kubiceho zprávy zmařilo na policejním odhalování a šetření té nejnebezpečnější kriminality, se možná veřejnost dozví až na podzim. Analytický tým státních zástupců se má totiž v polovině září sejít a rozhodnout o dalším postupu. Podobné jednání mají vést i experti z policejního prezídia. Ale ani to nebude všechno.

Inspekce ministra vnitra a vyšetřující žalobci nebudou podle dobře informovaného zdroje schopni v září ukončit šetření 11 trestních podnětů podaných různými subjekty na Kubiceho. Podněty přímo souvisejí se zprávou, kterou poslancům předložil.

Policistům dá zřejmě zabrat také pokyn Nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké, aby otevřeli odložený případ loňské sebevraždy zástupce ředitele pražské policie pro trestní řízení Zdeňka Janíčka. "Z důvodu doplnění dokazování ke způsobu provedení sebevraždy -...tak i z důvodu vyhodnocení nových skutečností, které jsou popsány v tzv. ,Kubiceho zprávě" a které případně mohou mít vztah k jednání poškozeného plk. Janíčka."  Tento pokyn Vesecká vydala po ukončení kontroly skončené věci 31. 7. 2006. Rozhodnutí naznačuje, že žalobci dospěli k názoru, že policisté cosi v objasnění Janíčkovi sebevraždy a jejích motivů prošvihli.

Informace VSZ na rozdíl od tvrzení Kubiceho vylučuje, že by došlo k politickému ovlivňování vyšetřování závažné kriminality. Naopak Vesecká vyjádřila nespokojenost  "s rychlostí řízení a opatřováním důkazů v trestních oznámeních podaných na Kubiceho"  a podle informace se na pražském městském státním zastupitelství Luboši Pětníkovi domáhá, aby v této věci vyvodil osobní odpovědnost vůči podřízeným žalobcům. Pětník podle informace NSZ pokyn již splnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám