Hlavní obsah

Lichvář chtěl desetinásobek půjčené sumy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNTÁL

Těžko uvěřitelný případ lichvy vyšetřují kriminalisté v Moravském Berouně na Bruntálsku. Šestadvacetiletý muž měl letos v dubnu o třináct let starší ženě půjčovat peníze na denní úrok až 250 procent. Policie se navíc domnívá, že podobných obětí lichváře může být více.

Článek

Obviněný půjčil ženě 10. dubna 500 korun na jídlo pro děti a žádal po ní do dvou dnů 2700 korun. "Když mu žena v daném termínu peníze nepředala, posunul lhůtu do 19. dubna, ale dlužnou částku navýšil na 4500 korun. Tento obnos mu poškozená skutečně předala," informovala mluvčí bruntálské policie Lucie Krašteničová.

O dva dny později žena podle policistů znovu požádala o půjčku 500 korun. Obviněný úrok ještě navýšil a po ženě žádal pět tisíc do čtyř dnů. "Když ženu potom potkal, dožadoval se částky a přitom jí vyhrožoval, že pokud mu peníze nedá, pošle na ni vymahače, kteří ji zbijí a seberou ji doma věci. Vystrašená žena mu z obav, aby své výhrůžky nesplnil, dala přímo na ulici částku 1 700 Kč, kterou měla u sebe," dodala mluvčí.

Na Bruntálsku jde letos o první případ lichvy. Oběti lichvářů se na Ostravsku stávají zejména Romové, v tomto případě to tak ale nebylo. Vyšetřování tohoto druhu trestné činnosti je velice náročné. "Je to bohužel podobné jako s domácím násilám. Kde není žalobce, tam není ani soudce," dodala mluvčí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám