Hlavní obsah

Při strkanici svého kamaráda málem zabil

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Jako běžná strkanice mezi znesvářenými kamarády začal letošního 11. února případ, který nakonec skončil před soudem jako trestný čin pokusu vraždy. Větší následky než oběť si odnesl obžalovaný, ve středu jej senát královéhradeckého krajského soudu potrestal za ublížení na zdraví čtyřletým vězením. Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Článek

Sedmatřicetiletý otec čtyř dětí Borek Kotlár z Jaroměře na Náchodsku má jít za mříže, protože v osudný den kolem sedmé hodiny pobodal svého přítele Roberta Medka. Soud jen pracně rozplétal klubko událostí, které se v to ráno v jaroměřském bytě Kotlárova bratrance seběhly, neboť obžalovaný, jeho oběť i další dva svědci měli za sebou rušnou noc, strávenou v baru při oslavě narozenin jednoho z nich. Všichni přiznali, že byli notně opilí. Majitel bytu svědčit odmítl a tehdejší oslavenec si nic nepamatoval.

Nůž měl v ruce, protože krájel tlačenku

"Pokračovali jsme v oslavě v bratrancově bytě, popíjeli jsme a pojídali tlačenku s cibulí. Kvůli tomu byl na stole nůž," vypověděl Kotlár. Selanka skončila, když se začali hádat, jenomže důvod si už nikdo nepamatoval. "Vím jen, že jsme se postrkovali, nějaká rána tam padla, až jsme se ocitli na chodbě. Nůž jsme měl v ruce, protože jsem si před tím krájel tlačenku," vzpomínal Kotlár.

Ale nedokázal se vzpomenout, jak došlo k tomu, že Robert utrpěl pět bodnořezných ran v týlní krajině, na hrudníku a na rameni. "Rozhodně jsem mu nechtěl ublížit, je mi líto, že se to stalo. Tíží mě to v srdci, je to můj přítel," řekl se slzami v očích a početné obecenstvo v soudní síni se rovněž rozvzlykalo.

Strkanici vyprovokoval zraněný kamarád

Medek strávil čtyři dny v nemocnici, tři týdny na neschopence a po bodných ranách mu naštěstí nezůstaly žádné následky. Připustil, že na vyvolání konfliktu měl sám značný podíl. "Křičeli jsme na sebe, pak jsem si sundal košili a řekl Borkovi, ať teda jde na mě, že se ho nebojím. Vlastně jsem ho vyprovokoval. Považuji to za obyčejnou strkanici, s Borkem jsme stále kamarádi, vždyť se známe dobrých deset let. Určitě mi nechtěl nijak ublížit," řekl Medek soudcům.

Zřejmě jeho výpověď přiměla senát královéhradeckého krajského soudu, aby skutek nakonec překvalifikoval z pokusu vraždy na trestný čin pokusu ublížení na zdraví. Soudci však nepřijali záruku manželky obžalovaného a odmítli Kotlára propustit z vazby.

Kvůli množství nevhodných příspěvků byla diskuse zakázána. Všem slušným čtenářům se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám