Hlavní obsah

Se školákem se několikrát převrátil traktor

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARTMANICE

Snad všichni svatí stáli v úterý při patnáctiletém školákovi z Javoří u Hartmanic na Šumavě, když se za volantem neovladatelného traktoru kutálel z kopce několik desítek metrů. Záchranáři, kteří přispěchali k mladistvému řidiči zaklíněném pod více jak tunovým kolosem na pomoc, mysleli na nejhorší.

Článek

O to větší bylo jejich překvapení, že hoch je živý bez vážnější újmy na zdraví. "Měl neuvěřitelné štěstí. Z hrůzostrašně vypadajícího karambolu vyvázl jen lehce pomlácený s tržnou ránou na hlavě. Dopravili jsme ho na chirurgii klatovské nemocnice," řekla Právu Lenka Ptáčková ze Záchranné služby Plzeňského kraje.

Mladík převážel na vleku za traktorem kůly na ohradu. Společně s ním jel ještě jeho kamarád, který seděl na blatníku. Za traktorem šli pěšky další kluci, aby pomohli složit kůly, a mohli tak brzy vyrazit všichni společně na koupaliště.

"Jel z kopce dolů po louce. Při průjezdu rygolem, který vyšlapal dobytek, kola ztratila adhezi a traktor se začal po trávě smýkat dolů. Ten kluk, co seděl na blatníku, stačil ještě vyskočit, než se traktor s vlekem začal převracet. Řidič už to nestihnul, byl až příliš zaklíněný za volantem. Nakonec po několika kotrmelcích skončil vmáčklý mezi blatníky. Kluci se potom snažili plechy od sebe držet co nejvíce odtažené, aby ho nemačkaly na hrudník," popisoval událost starosta Hartmanic Jiří Jukl. Ví, že chlapec měl obrovskou kliku. "Na první pohled vypadala havárie skutečně hodně zle. Naštěstí to dopadlo tak, jak to dopadlo," dodal.

Že traktor řídil chlapec, je na venkově běžné

Že traktor řídil teprve patnáctiletý kluk, starostu nijak neudivilo. "Tady jsme na venkově," reagoval na to. Tuší, že policisté, kteří událost vyšetřují, z toho udělají asi pořádný humbuk. "Zřejmě budou popotahovat i jeho rodiče," myslí si. Podle starousedlíků je naprosto běžné, že se kluci od dětství učí ovládat zemědělskou techniku. "Jednak se tím zdokonalují ve zručnosti, baví je to a pak mají dobrý pocit, že mohou pomáhat rodičů. I za socialismu tady ještě mladší školáci bravurně řídili traktor," uvedl jeden z nich.

Policisté ze Sušice, kteří okolnosti případu vyšetřují, zatím k žádnému závěru nedospěli. "Stalo se to mimo pozemní komunikaci, takže to nemůže brát jako dopravní nehodu. Zatím shromažďujeme podklady, na základě kterých rozhodneme, kdo a jakou měrou je za havárii odpovědný," sdělil Josef Švec z klatovského ředitelství policie.

Podle osloveného psychologa se může na chlapci nehoda odrazit i pozitivně. "Bude z něho opatrnější řidič, protože to, co se mu stalo, bude mít pořád před očima," konstatoval klatovský dopravní psycholog Karel Havlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám