Hlavní obsah

Matka zmizelého chlapce z vlaku zažívá muka

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Policie i ve středu marně pátrala po pětiletém Matěji Chrásteckém, který se v pondělí odpoledne ztratil své mámě při cestě ze Zábřehu na Šumpersku do Olomouce. Ta neskrývá své zoufalství.

Článek

"Jsem z toho blázen. Nikdy bych nevěřila, že se mi něco podobného může stát. Jsem na práškách, nejím, nespím. Čas se neskutečně vleče a to čekání je hrozné," svěřila se Právu osmatřicetiletá Františka Chrástecká, která je také matkou tří dcer ve věku 20, 18 a 11 let. Nejvíce se podle svých slov bojí toho, že jejího syna někdo unesl. "Je hodně důvěřivý a nemá žádný stud. Je proto možné, že s někým někam odešel. Pokud se tak stalo, prosím toho, kdo mi Matýska vzal, ať mi ho vrátí," říká chvějícím se hlasem maminka chlapce.

Od úterý nasazen vrtulník

Ve středu bylo do pátrání po malém Matěji nasazeno přibližně 40 lidí z vojenské i republikové policie a pomáhali i hasiči. "Prohledávali oblast mezi olomouckými městskými částmi Neředín a Slavonín, kde měl být hoch spatřen," řekla Právu Marta Vlachová z okresního policejního ředitelství v Olomouci.

Informaci o možném pohybu chlapce v této lokalitě podle ní získali policisté od občanů po zveřejnění výzvy veřejnosti. Fotografii chlapce mají v Olomouci všichni policisté ve službě. "Prověřujeme průběžně všechny informace, které k případu získáváme," uvedla Vlachová. V pondělí policisté se psy bezúspěšně pátrali také na hlavním nádraží v Olomouci i podél železniční trati ze Štěpánova do Olomouce, protože existovalo podezření, že z vlaku vypadl. To se naštěstí nepotvrdilo. V úterý byl do akce nasazen i vrtulník s termovizí.

Pokud by vystoupil v Olomouci, přišel by domů

Modrooký chlapec v modrém tílku se světlejším nápisem, tmavě zelených tříčtvrtečních kalhotách a oranžových botaskách se ztratil v pondělí kolem půl čtvrté odpoledne mamince, když s ní cestoval vlakem ze Zábřehu do Olomouce. Odešel ve vlaku na toaletu a naposledy jej viděl průvodčí před železniční stanicí Štěpánov přibližně ve čtvrt na čtyři.

Podle policistů není vyloučeno, že chlapec vystoupil z vlaku v Olomouci, kde bydlí. "Máme několik poznatků od svědků, že by mohl být ve městě. Podle jednoho svědka se tu měl v úterý po poledni pohybovat v okolí křižovatky ulice Pražská," řekla Právu ve středu olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová. "Tomu příliš nevěřím. Pokud by vystoupil z vlaku v Olomouci, jsem přesvědčena, že by už dávno přišel sám domů," tvrdí Chrástecká.

Letáky v tramvajích, hlášení z hlasových sirén

Policisté nicméně začali ve středu odpoledne vylepovat po Olomouci na tramvajové zastávky, do tramvají, do autobusů, na nádraží i do prodejen letáky s fotografií chlapce obsahující jeho popis a výzvu občanům, aby v případě, že hocha spatří, neprodleně kontaktovali policii prostřednictvím linky 158, případně jej přivedli na nejbližší policejní služebnu. Obdobnou výzvu slyšeli Olomoučané i z hlasových sirén, které obsluhují hasiči, a také z tlampačů policejních vozů.

"Nesoustřeďujeme se však pouze na Olomouc, policisté prověřují také jiné verze chlapcova zmizení," podotkla mluvčí. Lidé se podle ní mohou obrátit i na policisty v ulicích.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám