Hlavní obsah

Usmrtil autem na zastávce ženu, dostal podmínku

Právo, sta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva roky odnětí svobody se čtyřletým odkladem a čtyřletý zákaz řízení všech motorových vozidel. Tak zněl verdikt samosoudce Milana Rossiho nad jednadvacetiletým studentem polské národnosti z Polska, Marczinem Sebastianem Borusinskim. Soudce tak zpřísnil svůj původní trest, kdy trestním příkazem vyměřil mladíkovi rok odnětí svobody s tříletým odkladem a čtyři roky zákaz řízení motorových vozidel. Musí také zaplatit způsobenou škodu.

Článek

Při středečním líčení vypovídalo u Obvodního soudu pro Prahu 2 několik přímých svědků nehody. Všichni se shodli na tom, že auto jelo povolenou rychlostí. "Najednou jakoby se ale chtělo otočit na místě, připadalo mi to jako defekt, slyšel jsem, jak začaly pískat gumy," vypověděl jeden ze svědků Robert Haluška.

Podobně popisovala nehodu i poškozená Jitka Patriková, která při incidentu utrpěla jednoduchou zlomeninu holenní kosti a ještě pořád je v pracovní neschopnosti. "Stále chodím na rehabilitace, při chůzi do schodů mě to koleno pořád bolí," řekla.

Mladý řidič vjel loni 21. prosince novým automobilem svého otce do lidí čekajících na autobusové zastávce ve Stroupežnického ulici u křižovatky Anděl. Osmasedmdesátiletá žena, kterou srazil, utrpěla zlomeninu pánve a otevřené zlomeniny obou bércových kostí a téhož dne v nemocnici vnitřním zraněním podlehla. "Je mi líto, co se stalo, může za to má nezkušenost," řekl k tomu mladík.

Soudce ve zdůvodnění rozsudku vzal ohled na dosavadní bezúhonnost Borusinského a jeho přiznání viny. "Obžalovaný nepřizpůsobil jízdu svým řidičským zkušenostem, stejně jako tomu, že nebyl na auto zvyklý, čímž porušil základní řidičské povinnosti," podotkl k rozsudku soudce Rossi. Trest je podle něj dostatečně výchovný, čtyřletou podmínku stanovil proto, aby mohl mladý Polák prokázat, že si z trestu vzal ponaučení.

Obhájkyně mladého řidiče, stejně jako státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda podají odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám