Hlavní obsah

Mladík útok sekerou na invalidu popírá

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Sklopená hlava a pocit částečné křivdy vyzařoval z 23letého Miroslava Zichy ze Zlínska, který ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně slyšel obžalobu za pokus loupežné vraždy a porušování domovní svobody. Podle státní zástupkyně Evy Žďárské totiž loni v dubnu a v červnu napadl 50letého invalidního důchodce Jana Šišu po té, co se vloupal do jeho domku v Zádveřicích, aby ho obral o peníze, které potřeboval.

Článek

"Obžalovaný se za pomocí rýče do domku vloupal poprvé 6. dubna, kdy spícímu poškozenému sebral tři tisíce korun. Po probuzení ho Zicha žádal o půjčku peněz, ale Šiša mu chtěl dát jen 100 korun. Při přebírání bankovky ho obžalovaný udeřil sekerou do hlavy. Po činu z domku odešel," uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Podruhé podle žalobkyně přišel Zicha do domku ještě 24. června, kdy přepadeného přesvědčoval, aby stáhl trestní oznámení. "Ten to však odmítl a tak ho obžalovaný udeřil pěstí do obličeje a řekl, že jestli to nestáhne, tak uvidí," dodala Žďárská.

Mladý muž seděl v červené mikině na lavici obžalovaných se sklopenou hlavou a jen nad slovy z obžaloby nevěřícně krčil rameny. Odmítal, že by šel do domku s cílem napadnout jeho majitele a připravit ho o invalidní důchod. Uvedl, že se dlouho znali a že mu Jan Šiša slíbil peníze půjčit do té doby, než dostane zálohu. Nechtěl ho prý nijak udeřit a ani si nepamatoval, že by vzal do ruky sekeru.

Motivem útoku měly být tři tisíce korun

"Já jsem vlezl k němu do domku oknem a z kapsy jsem mu vytáhl peníze, které bych mu vrátil. Když se probudil, tak jsem mu řekl, aby mě půjčil, ale on mě dal jen stokorunu. Neublížil jsem mu a sekeru jsem v ruce vůbec neměl, jen mně bylo jasné, že z toho bude průšvih, až ráno zjistí, že jsem mu vzal tři tisíce korun. Podruhé jsem v domku u něj nebyl a nijak jsem mu nevyhrožoval," uvedl Zicha.

Přepadený Jan Šiša, který žije v domku sám, však tvrdil něco jiného a popsal, jak k němu Zicha vlezl, protože se před ním v domku zamknul. Popsal, že si na detaily příliš nepamatuje, ale ví, že ho Zicha udeřil sekerou do hlavy a v oblasti spánku mu způsobil vetší ránu, kterou mu druhý den ošetřili v nemocnici.

"Vlezl ke mě i podruhé a říkal, že chce, abych stáhl trestní oznámení, ale to jsem rozhodně nechtěl udělat. Tak mě udeřil rukou, ale nebylo to tak zlý, jako před tím. Jen mě tekla krev z nosu a z ucha. Když jsem šel pak pro oběd do hospody, tak mně zavolali sanitku a policii," uvedl Šiša, který však podle svého vyjádření často holduje alkoholu a na řadu věcí si nepamatuje.

Líčení bude pokračovat dalšími výslechy svědků a znalců, aby soudci mohli rozhodnout, zda se Zicha žalovaného útoku dopustil nebo ne. Pokud ho uznají vinným, mohou ho poslat do vězení na 10 až 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám