Hlavní obsah

Za falešnou platbu na WC dostal podmínku

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za vyčůrání se na záchodě na břeclavském nádraží, za které loni v březnu zaplatil falešnou tisícikorunou, vyfasoval ve středu od senátu Krajského soudu v Brně 49letý komediant Jaroslav Tříska podmínku. Muž, který se dříve živil jako provazochodec a žonglér v cirkusu, si odseděl už hezkých pár trestů, ale tentokrát mu soud vyměřil jen tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu 4 let a s dohledem.

Článek

Za tento trest může děkovat, protože za placení padělanou bankovkou trestní zákon ukládá trest od 5 do 10 let. "Vina obžalovaného je jasně prokázaná, ale podle našeho názoru to udělal spíš z hlouposti a nevědomosti, než s úmyslem získat za padělek pravé peníze. Tento trest mu bude ponaučením, aby si už se zákonem nezahrával," uvedl předseda senátu Miroslav Moltaš.

Tříska se před soudem hájil s tím, že to neudělal schválně a měl bankovku, která byla slepená ze dvou kusů, jako talisman. V jeho prospěch vypovídala i žena z toalety, která uvedla, že Tříska poté, co ho na to upozornila, nikam neutekl a čekal na policii.

"Kdybych to udělal schválně, tak uteču, ale já jsem čekal. Nejsem darebák," řekl soudcům Tříska, který jim také řekl, že má rakovinu a od roku 1975 je k právním úkonům způsobilý jen z části.

Podle znalců je obžalovaný silně poznamenaný pitím alkoholu a má snížené motorické schopnosti, takže ani nemusel poznat, že bere do rukou silnější bankovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám