Hlavní obsah

Exporadkyně bývalého šéfa US-DEU Pradeová odsouzena za podvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Bývalá spolupracovnice expremiéra a lídra US-DEU Petra Mareše Barbara Pradeová si vyslechla konečný verdikt kvůli několikamiliónovému podvodu. Pradeová dostala podmíněný tříletý trest s odkladem na zkušební dobu pěti let. Exporadkyně ale dostala mírnější trest než u soudu nižší instance, liberecký krajský soud ji před časem poslal na pět let do vězení.

Článek

"Obžalovaná dostane ještě šanci, je na ní, jak s ní naloží, řekl předseda odvolacího senátu Miroslav Pavrovský. "Podstata toho, na co si půjčovala, nebyla zcela objasněna," dodal soudce s tím, že Pradeová těžila ze svého postavení. Obžalovaná využila svého postavení na úřadu vlády, což mělo nepochybně vliv, zdůraznil.

Pětatřicetiletá žena podle rozsudku vylákala v letech 2002 a 2004 od několika lidí pod různými záminkami přes pět miliónů korun, které se zavázala vrátit, ač věděla, že nemůže dostát svým závazkům.

Dlužila i fotbalistům

Marešova exporadkyně pro vyšší územněsprávní celky a také bývalá mluvčí Libereckého kraje Pradeová dlužila hlavně obchodníkům, ale také prvoligovému fotbalovému klubu Slovan Liberec. S tamními funkcionáři uzavřela zprostředkovatelskou smlouvu o tom, že klubu zajistí sponzory, a jako zálohu na provizi od nich vylákala milión korun, který podle rozsudku použila pro vlastní potřebu.

"Byla jsem neuvěřitelně hloupá a lehkomyslná, to přiznávám," uvedla s emocemi před odvolacím senátem plačící žena, nyní invalidní důchodkyně. Poukázala na to, že se v několika případech stala obětí lichvářů. Podle soudu ale lichvářský úrok prokázán nebyl. "Není neobvyklé, že pachatelé této trestné činnosti sami nabízejí lukrativní úroky," konstatoval Pavrovský.

Pradeová říká, že její finanční problémy začaly v roce 1998, kdy si půjčila 150 tisíc korun, které pak neměla z čeho vrátit. Půjčovala si tedy další peníze, aby mohla starší dluhy splatit, a dostala se tak do neřešitelných dluhů, kdy podle soudu "vytloukala klín klínem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám