Hlavní obsah

Karvinský soud osvobodil exstarostku Rychvaldu

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Karvinský okresní soud ve čtvrtek osvobodil bývalou starostku města Rychvaldu Pavlu Kristovou (za ODS), která čelila obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele a hrozil jí trest od 3 do 10 let.

Článek

Podle obžaloby u ní existovalo podezření, že v roce 1997 za svého působení na radnici neoprávněně podepsala faktury stavební firmě, která ve městě stavěla dům s pečovatelskou službou. Firma si přitom měla naúčtovat stavební práce a materiál za téměř 3,5 miliónu korun, které nebyly na stavbě nikdy udělány a materiál se na ní údajně vůbec neobjevil. Peníze zinkasovala ze státní dotace.

Společně s exstarostkou seděli na lavici obžalovaných i majitel stavební společnosti a zástupce firmy, která nad stavbou dohlížela. Těm hrozil za podvod trest od 2 do 8 let. Možné nekalosti měla na stavbě odhalit pozdější inventura, kterou nařídil nový starosta.

Ve čtvrtek soudní senát zprostil obžaloby všechny tři obžalované, což navrhl i žalobce Zdeněk Bruk. "Navrhuji zproštění obžaloby v plném rozsahu." Soud po poradě vynesl osvobozující rozsudek. "Důkazy jednoznačně neprokazují, že by materiál na stavbu dovezen nebyl," řekl v odůvodnění soudce Kamil Babušek.

Kristová ve své závěrečné řeči prohlásila, že všechno, co dělala za svého působení na radnici, bylo vždy ve prospěch občanů. "Medializace tohoto případu poškodila mé jméno," poznamenala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám