Hlavní obsah

Policisté plnili kamarádská přání gangsterů

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proces s gangem Davida Berdycha stále přináší děsivá překvapení. Včera se nechal obžalovaný gangster Václav Strauss slyšet, že šéfové elitního policejního útvaru pro boj s organizovaným zločinem úkolovali své podřízené na základě jeho přání, jehož uskutečnění zařizoval Straussův kamarád, kriminalista Petr Kaňka.

Článek

Vše souviselo s tím, že gangster Miroslav Houdek (nyní ve výkonu trestu) před pěti lety dostal vyděračský dopis, ve kterém po něm neznámý pachatel chtěl 250 tisíc korun s tím, že když je nedostane, předá policii Houdkův identikit (kriminalistický portrét) a označí jej za pachatele loupeže ve Čkyni na směnárníkovi Josefu Benešovi. Houdek nepodal na policii trestní oznámení. Měl kamaráda Strausse.

Nepochopitelná protekce

"Šli jsme (s Houdkem) za kamarádem Petrem Kaňkou (pražský kriminalista obžalovaný v kauze Berdychova gangu). On udělal to, že zřejmě zavolal Plechatýmu, vedoucímu oddělení Odboru pro boj s organizovaným zločinem (OBOZ). A ten za Houdkem poslal Jiřího Žofčína," popisoval včera Strauss šokované velké porotní síni pražského Vrchního státního zastupitelství způsob, jakým se bývalý elitní kriminalista OBOZ Žofčín dostal do styku s gangsterem Houdkem.

V lednu 2001 začal Žofčín s kolegou Jelínkem na základě příkazu Plechatého, který nebyl jeho nadřízeným, a pak svého šéfa Františka Brázdila chodit za Houdkem. "Neuvěřitelné! Houdek ani nepodal podnět na obvodní nebo místní oddělení policie a už o něj začali jen kvůli obyčejnému vyděračskému dopisu pečovat dva šéfové oddělení OBOZ a dva elitní kriminalisté," komentoval událost o polední přestávce jeden z přítomných advokátů.

Soudce Petr Franc se včera nestačil divit tomu, co slyšel

"Ani my tomu nerozumíme a nechápeme to," přiznal Právu žalobce Tomáš Milec. Na asi osmi schůzkách s Houdkem byli Žofčín s Jelínkem úkolováni svými kolegy Josefem Opavou a Petrem Koňaříkem (oba obžalováni v kauze Berdychova gangu). Oba byli v té době převeleni na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a na Houdkovi a spol. pracovali.

Podle včerejší výpovědi Žofčína v lednu 2001 pro něj vše okolo Houdka z hlediska pokynu nadřízených skončilo. Zdánlivě, protože z neznámých důvodů na něj Houdek zaútočil a zařídil vyšetřování Žofčina, které nakonec vedlo k jeho obžalování z úmyslného poskytnutí pomoci ke spáchání násilného trestného činu s cílem oloupit v roce 1999 směnárníka Beneše. Kořist činila 2,39 miliónu korun.

Vláda stařešinů v policii?

Žofčín včera před soudem prohlásil, že je nevinen v celém rozsahu obžaloby, a víc než tři hodiny trpělivě vše vysvětloval a odpovídal na otázky soudců, žalobců, advokátů i obžalovaných. Jeho popis poměrů na OBOZ a velitelských vztahů na OBOZ uváděl do vytržení porotní síň a do údivu soudce Petra France. Žofčín totiž tvrdil, že v oddělení násilí rozhodoval za Brázdilovy nepřítomnosti Opava, i když k tomu neměl kompetence.

"Bylo obvyklé, že v době nepřítomnosti vedoucího oddělení (Brázdila) ho zastupoval Opava, byť oficiálně nebyla tabulka pro funkci zástupce. Respektovali jsme Opavu jako staršího a autoritu," popisoval poměry na OBOZ. "Takže v ozbrojených složkách panuje patriarchální systém? ... Tomu nerozumím," neubránil se Franc komentáři.

Útok na žalobce

Výslech Žofčína včera otevřel záhadu. Na otázku Koňaříkovy obhájkyně Heleny Rejholcové, jestli Žofčína někdo přesvědčoval, aby vypovídal proti Koňaříkovi, Žofčín odpověděl: "Nebudu zatím odpovídat na to, zda mě někdo nutil vypovídat proti Koňaříkovi."

Žofčín odmítl Právu upřesnit, zda dostal od žalobců nabídku, že za výpověď proti Koňaříkovi nebude obžalován. "Nic neřeknu. Neodpovědět mně doporučil můj advokát," přiznal.

Záhadná odpověď Žofčína směřující zřejmě proti žalobcům nebyla včera jediná. Přímo na žalobce včera zaútočil obžalovaný Oldřich Doležal. "Státnímu zástupci odmítám odpovídat na veškeré otázky. Obžaloba je velice neobjektivní," reagoval Doležal na snahu žalobce Jaroslava Voborníka klást mu otázky a trval na zaprotokolování své odpovědi.

Reklama

Související témata:

Související články

Začal soud s gangem kolem Davida Berdycha

V největší soudní síni v Praze, ve které se konal v roce 1950 vykonstruovaný proces s Miladou Horákovou, bylo ve středu zahájeno soudní líčení s údajnými členy...

Berdych odhalil totožnost utajených svědků

Velká porotní síň pražského vrchního soudu ve čtvrtek oněměla při výslechu Davida Berdycha v okamžiku, kdy se hájil proti obvinění z nepřímé účasti na vraždě...

Výběr článků

Načítám