Hlavní obsah

Údaj o zatykači na Pitra prý zveřejnila policie

Právo, tim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce Městského soudu v Praze Petr Novák, který loni 23. prosince vydal zatykač na podnikatele Tomáše Pitra, včera popřel, že by on sám podal trestní oznámení v souvislosti s údajným nátlakem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Trestní oznámení sice podáno bylo, ale na osobu, která loni uveřejnila informaci o zatykači. Podle Nováka by to mohl být někdo z policie.

Článek

"Trestní oznámení městský soud podal na státní zastupitelství začátkem letošního ledna, tedy krátce poté, co jsme se dověděli, že informace vešla 29. prosince ve známost, což nás velmi rozhořčilo," sdělil včera Právu Novák. "Chceme, aby byl stíhán ten, kdo to uveřejnil a varoval tím pana Pitra," doplnil soudce. Oznámení bylo podáno pro trestný čin nadržování. "Toho se měl dopustit ten, kdo zprávu o zatykači uveřejnil," doplnil Novák. Podle něj na celou záležitost mohl upozornit někdo z policie.

Soudce čekal na důkazy

Zároveň potvrdil, že ho den před vydáním zatykače, tedy 22. prosince, navštívili zaměstnanci ÚZSI. "Objevili se s tím, že Pitr zřejmě hodlá zmizet v zahraničí. Snažili se mě přesvědčit, abych zatykač vydal na základě ústních informací, což jsem samozřejmě odmítl. Chtěli jsme hmatatelné důkazy, slíbili, že se pokusí je dodat," popsal Novák.

Druhá návštěva z úřadu se konala hned následující den, kdy byl soudci předán oficiální dopis s podpisem ředitele úřadu Karla Randáka a s informacemi, že chce Pitr počátkem roku vycestovat z ČR a nevrátit se. "Přišel za mnou jeden člověk z úřadu bez hmatatelných důkazů. Když jsem prohlásil, že takto ten zatykač vydán nebude, teprve pak vyndal ten papír s podpisem ředitele, pak už mi nezbylo nic jiného než zatykač vydat," konstatoval soudce s tím, že dopis byl založen do spisu. Dodal, že s ÚZSI vždy jednal za přítomnosti místopředsedy městského soudu Bohuslava Horkého.

Ministr zvažuje setkání se soudcem

Ministr spravedlnosti Pavel Němec uvažuje o tom, že by se sešel s Novákem. Včera na Nově řekl, že pokud ho Novák požádá o to, aby vystoupil na ochranu nezávislosti soudcovského rozhodování, tento krok učiní. "Postup Nováka byl zcela v souladu se zákonem o soudech a soudcích," doplnil Němec. Úřad ve středu ve svém tiskovém prohlášení odmítl, že by na Nováka byl vyvíjen jakýkoli nátlak, ÚZSI prý postupoval v souladu se zákonem. "Nijak jsme tím nevstoupili do soudního řízení," sdělil Bohumil Šrajer, mluvčí úřadu.

Podle něj se na pravdě nezakládají ani tvrzení o slibu dodání dodatečných informací. "Bude-li nutné, služba se nebrání adekvátnímu prošetření všech okolností kompetentními orgány," uvedl Šrajer. Podle ČTK Novákovi měsíc po návštěvě rozvědky nabídli své služby příslušníci kontrarozvědky - Bezpečnostní informační služby (BIS). Ten se s nimi sešel opět v přítomnosti Horkého. O Pitrově kauze prý pracovníci BIS nemluvili, zmínili ale o podplácení. Na nabídku služeb BIS prý Novák s Horkým nereagovali.

Odevzdaný pas komplikuje práci

Mluvčí BIS Jan Šubert ve středu kontakt služby na Nováka potvrdil. Šlo prý o snahu BIS zamezit organizovanému zločinu pronikat do státní správy. BIS důrazně odmítla, že by soudce jakkoli ovlivňovala. Skutečnost, že pracovníci ÚZSI Nováka navštívili, nijak nepřekvapuje podnikatele Pitra. "Už v den, kdy mě pustili na kauci, jsem říkal, že tohle pan Randák udělal. On to tehdy sice popřel, ale evidentně lhal," sdělil včera Právu Pitr. Podle něj je celá kauza ovlivňována a Pitrovi se zdá přinejmenším podivná. "Skoro to vypadá na vydírání," tvrdí Pitr. To však jednoznačně odmítl soudce Novák.

Pitr počátkem letošního ledna po návratu z rodinné dovolené v Alpách u soudu složil patnácti miliónovou kauci, rovněž odevzdal svůj pas. Tento doklad však v současnosti velmi postrádá - nemůže vést obchodní jednání v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám