Hlavní obsah

Vnuk obral stařenku o Vánocích o úspory

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Lidé ve Střížovicích na jihu Plzeňska zažili tento týden hned dvojnásobný šok. Poprvé padl na malou vesničku stín strachu, když poklidnou vánoční atmosféru na Štěpána narušil lupič, který surově napadl a okradl o všechny úspory místní osmdesátiletou důchodkyni.

Článek

O den později přišla od policistů další překvapivá zpráva - jako hlavního podezřelého zatkli třiadvacetiletého vnuka stařenky, kterého měla ráda. Ten nyní sedí v cele a čeká, zda na něj soudce uvalí vazbu.

"Je to velmi hodná paní, která by nikomu neublížila. O to více jsem překvapený, že to udělal někdo z rodiny. Už si ani nepamatuji, kdy byl naposledy v obci spáchán kriminální čin. Sem tam nějaký rošťák rozbije okno, nic víc," řekl starosta obce Jiří Fejtar. "Toho vnuka ani neznám. K babičce jezdil jen občas. Ona tady bydlí sama," dodal.

Na ženu hodil deku a přivázal ji

Kriminalisté přijali oznámení o loupeži kolem deváté večer. "Důchodkyně se chystala ven na obvyklou procházku se psem. Když otevřela vchodové dveře a vyšla na dvorek, vyběhl proti ní chlap zahalený tak, aby mu nebylo vidět do tváře. Hodil jí přes hlavu deku a zatlačil zpět do domu. Tam ji dostrkal do kuchyně, kde ji povalil a přimáčkl k podlaze.

Potom ji přivázal k židli. Žena jen slyšela, jak otvírá šuplíky a pak, aniž by za celou dobu přepadení promluvil jediné slovo, z domu odešel," popisoval loupež náměstek policejního ředitele okresu Plzeň-jih František Pešl.

Přepadená stařenka se vymanila z pout asi po půldruhé hodině. Zcela fyzicky vyčerpaná a v psychickém šoku došla ještě k sousedům, kteří zavolali pomoc. Později zjistila, že jí chybí přes tři sta tisíc korun v hotovosti, které měla schované na dvou místech v kuchyni. Lupič jí dokonce sebral i drobné z peněženky.

Prozradily ho podrážky

"V čerstvě napadaném sněhu vedla k domu jedna čerstvá stopa a zpátky také jedna . Podle nich jsme zjistili, že lupič měl asi 100 metrů od domu zaparkované auto. Ze způsobu provedení loupeže, kdy neřekl ani slovo, byl pořád zahalený a šel na jistotu, jsme předpokládali, že pachatelem je buď někdo z místních lidí, který to tam má předčtené, anebo někdo z příbuzenstva," pokračoval Pešl.

Když během prověřování navštívili detektivové vnuka přepadené ženy, upoutaly je jeho boty s atypickou podrážkou, jejíž vzorek byl nápadně podobný stopám ve sněhu. "Muž se později k loupeži přiznal. Řekl, že se nechal na místo přivést kamarádem. Litoval toho. Tvrdil, že peníze potřeboval na splacení dluhů. Ptal se také na to, jestli se babičce při přepadení nic nestalo," uvedl dále policejní důstojník s tím, že z uloupených peněz neměl u sebe už ani korunu.

"Zadrželi jsme ho a policejní rada zahájil trestní stíhání pro loupež a porušování domovní svobody," uzavřel Pešl. Podle něho neměl obviněný muž v minulosti nikdy opletačky se zákonem.

Podle osloveného psychologa to byl pro pachatele nejsnazší způsob získání peněz. "Věděl, že se babička nebude bránit, a myslel si, že ho nikdo z loupeže nebude podezírat," konstatoval klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám