Hlavní obsah

Policie stíhá tři členy komise ministerstva financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie opět obvinila tři členy komise ministerstva financí z přijímání úplatku. Tomáš Juříček a Radek Novotný z frýdecko-místecké poradenské společnosti Compas Capital Consult (CCC) a jejich právník Adam Rakovský byli již jednou obviněni, žalobce ale v červnu jejich stíhání zrušil jako předčasné.

Článek

"Vyslechli jsme ještě další osoby a byla zajištěna nahrávka, která potvrzuje informace, na jejichž základě byli obviněni poprvé," řekl v pondělí vyšetřovatel případu Ondřej Starý. Všichni tři stíhaní podle něj podali na obvinění stížnosti, o nichž bude rozhodovat státní zástupce.

Policie trojici podezírá, že za úplatek 50 miliónů korun dvěma firmám nabízela, že jim zajistí zvýhodnění na vodárenském trhu. Juříček, Rakovský a Novotný byli podle vyšetřovatele členy meziresortní komise, kterou sestavilo ministerstvo financí. Komise fungovala od května 2003 do února 2004 a měla za úkol pro vládu vypracovat analýzu řešení v oblasti vodárenství. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího ministerstva financí však její materiál nebyl nikdy přijat.

Ztracený záznam se našel

Členové komise podle policie zástupcům firem Penta a Veolia Water slíbili, že vypracují doporučení, která je zvýhodní na českém vodárenském trhu. Za to požadovali 50 miliónů korun v cenných papírech několika vodárenských společností. Podle policie si tak chtěli zajistit, aby úplatek budil dojem legálního obchodu a nepodléhal zdanění. Trestní oznámení na členy komise podala advokátní kancelář Dáňa, Pergl a partneři, která zastupuje Veolia Water.

Česká televize (ČT) v srpnu odvysílala část videonahrávky, na níž Rakovský požadoval po právnících francouzské společnosti Veolia padesátimilionový úplatek. Zástupci společnosti prý rozhovor natočili skrytou kamerou v létě 2003 a záznam až nyní předali policii. ČT řekli, že jej nemohli najít. Rakovský na nahrávce požadoval platbu ve splátkách, pro začátek chtěl 20 miliónů korun. Transakci chtěl zamaskovat tak, aby vypadala jako obchod s akciemi. Francouzi měli nakoupit 30 000 akcií neznámé firmy ze Slovácka, jež neměla s Rakovským a dalšími členy komise zdánlivě nic společného, uvedla tehdy ČT.

Za dalších pět miliónů korun Rakovský podle televize přislíbil změnu zákonů tak, aby vyhovovaly podnikání francouzské společnosti. "U té legislativy, tam to, pánové, bude na rovinu, tam to bude prostě rachota. Já to vidím osobně na pětku," řekl doslova. Dvanáct miliónů chtěl podle ČT za prosazení důležitého vládního usnesení, které mělo vést ke zrušení takzvané zlaté akcie, jež zajišťuje státu ve vodárnách kontrolu například nad cenami. O další peníze, 13 miliónů korun, si Rakovský řekl za bezproblémový vstup do jednotlivých vodáren, včetně toho, že minoritní akcionáři nebudou blokovat valné hromady žalobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám