Hlavní obsah

Policisté zlikvidovali varnu pervitinu a pěstírnu konopí

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SVITAVY/ŽERETICE

Během akcí "Omega" a "Zahradník" zajistil specializovaný Toxi tým východočeské policie na Svitavsku kompletní laboratoř na výrobu pervitinu, na Jičínku pěstírnu konopí setého. Za výrobu pervitinu je stíhána trojice mužů ze Svitavska, marihuanu pěstoval pětatřicetiletý muž z Plzeňska.

Článek

Akce Omega proběhla v polovině října ve Svitavách. Kriminalisté sledovali muže, kteří už byli za nelegální obchod s drogami v minulosti trestáni,  zhruba půl roku.

"Jedná se o dlouholeté uživatele pervitinu a osoby bez pracovního poměru," uvedla mluvčí východočeské policie Renata Šanderová. Při domovních prohlídkách, během nichž pomáhal i speciálně vycvičený pes Goro, objevil tým kompletní varnu na výrobu drog, chemikálie a 45 g pervitinu. Podle mluvčí se jedná o velmi kvalitní drogu, za kterou by muži obdrželi zhruba 150 tisíc korun. Mužům hrozí trest od dvou do deseti let vězení.

Muž měl prý konopí k léčbě chorob

Při akci Zahradník byly začátkem října v obci Žeretice zajištěny čtyři dvoumetrové rostliny a 141 sazenic. Z uvedených čtyř rostlin lze usušit 750 g sušiny konopného produktu, hodnota drogy na nelegálním trhu by se podle odhadu odborníků pohybovala mezi sto až sto padesáti tisíci korun.

"Z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů byl obviněn pětatřicetiletý muž z Plzně. Konopí pěstoval v nebytových prostorách a na pozemku rodinného domku na Jičínsku, kde bydlel v pronájmu. Při domovní prohlídce byla zajištěna pěstírna konopí setého, lampy, rostlinná hnojiva a zahradní substráty," uvedla Šanderová.

Obviněný muž, který skončil ve vazbě, se hájí tím, že zajištěné rostliny měly sloužil k léčbě jeho chorob. Za pěstování marihuany mu hrozí trest odnětí svobody od jednoho do pěti let.

Soud při stanovení výše trestu bude přihlížet i ke skutečnosti, že po dva roky bylo po muži vyhlášeno celostátní pátrání, a to v souvislosti s neplacením výživného na jeho nezletilé děti. Polehčující okolností mu nebude ani fakt, že si změnil totožnost a prokazoval se cizím občanským průkazem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám