Hlavní obsah

Berdych: Na policii byly asi napojeny i další gangy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na policii byly zřejmě napojeny kromě gangu Davida Berdycha i další zločinecké skupiny. Berdych to uvedl v rozhovoru pro televizi Nova. Pochybuje také o tom, že by o zapojení kriminalistů do trestné činnosti související s jeho gangem nevěděli jejich nadřízení. Jednačtyřicetičlenný gang kolem Berdycha má podle dosavadních obvinění na svědomí vraždy, loupeže a vydírání bohatých podnikatelů.

Článek

Jde o největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Gang dostával podle Berdycha od policistů podrobné informace o podnikatelích, ale i uniformy a policejní průkazy, které při přepadeních používal. Při vyšetřování pak policisté Berdycha a jeho lidi kryli, i když byli několikrát mezi podezřelými.

Když se policisté kvůli případu sešli na schůzi, protože se při něm střílelo, tak kriminalisté provázaní s gangem řekli, že do věci zapleteni nejsme, popsal Berdych na Nově. Policisté na oplátku dostávali část uloupených peněz. Takových zločineckých skupin bylo podle Berdycha víc.

"Já si myslím, že to celé nefungovalo jen oni a moje skupinka lidí, že to fungovalo po celé republice v různých skupinkách," uvedl. V souvislosti s Berdychovým gangem bylo obviněno šest policistů. O jejich činnosti věděli podle Berdycha i jejich nadřízení. "Já si myslím, že by to šlo (utajit) možná v jednom nebo ve dvou případech, možná ve třech, ale ne v takovém rozsahu, v jakém jsme to dělali my," tvrdí.

Členové gangu se podle policie v letech 1996 až 2002 obohatili o desítky miliónů korun. Zpočátku byl za hlavního organizátora považován Berdych, postupně se ale začaly karty obracet i v neprospěch stíhaných policistů. Jednatřicetiletému Berdychovi soud v červnu vyměřil pětiletý trest vězení za vydírání podnikatele. Verdikt je pravomocný. Soudy řeší několik dalších případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám