Hlavní obsah

Soud osvobodil manažera, který měl tunelovat Silnice Klatovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňský krajský soud v úterý osvobodil ředitele firmy Silnice Klatovy Ladislava Koláčného, jenž čelil obžalobě ze zpronevěry 24 miliónů korun. Společně s ním osvobodil i Jana Ševčíka, jenž mu měl pomáhat.

Článek

Rozsudek není pravomocný, protože si státní zástupce ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Podle žalobce muži v roce 1996 nezákonně obchodovali s akciemi. Koláčný byl v té době předseda představenstva Zemědělského a potravinářského investičního fondu (ZPIF), Ševčík členem představenstva společnosti Priorit.

Priorit měl podle spisu na pokyn Ševčíka přes Komero zakoupit celkem 23 bloků akcií různých společností a pak je za ceny vyšší než tržní prodala Zemědělskému a potravinářskému investičnímu fondu Klatovy.

Z fondu tak bylo odčerpáno více než 24 miliónů korun. Ty putovaly díky této transakci na konto firmy Priorit. Koláčný, dnes ředitel a.s. Silnice Klatovy, se cítí být nevinen. Hájil se tím, že transakce záměrně nechal na Komeru, aby akcie ve prospěch fondu nakupoval.

Něměli jsme z toho nic, řekli obžalovaní

"Já jen podepisoval papíry, žádné pokyny jsem neukládal. S kým byly obchody prováděny, jsem vůbec netušil. Byl jsem proto překvapen, když začalo vyšetřování," vypověděl už dříve Koláčný. Popřel, že by se někdy setkal s druhým žalovaným a zdůraznil, že z těchto obchodů nikdy žádný majetkový prospěch nezískal.

To potvrdil i Ševčík. "Je mně kladeno za vinu, že jsem získal 24 miliónů. To však není pravda, peníze získal Priorit a je doloženo, že je použil na další rozvoj. Ostatně firma pod jiným názvem podniká dosud. Nikdo z této kauzy neměl zisk, jen Priorit," zdůraznil před soudem Ševčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Na akciích měli podvodně vydělat 24 miliónů

Až dvanáctiletými tresty jsou ohroženi Ladislav Koláčný (45) a Jan Ševčík (67) za údajnou zpronevěru a nápomoc k ní. Jednomu investičnímu fondu prý prodali...

Výběr článků

Načítám