Hlavní obsah

V Hůrkách u Lišova leželo novorozeně v křoví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Dvou až třídenní novorozeně objevila v neděli v Hůrkách u Lišova na Českobudějovicku jedenáctiletá dívka. Dítě leželo v kombinéze pod křovím asi deset metrů od jednoho z domů. Novorozeně je zdravé a nyní je v péči lékařů českobudějovické nemocnice. "Po matce policisté pátrají," informovala v úterý českobudějovická policejní mluvčí Alena Toningerová.

Článek

Plačící novorozeně objevila dívka po sedmé ráno. Miminko leželo zabalené v kombinéze a pod hlavou mělo plenku. Dívka zavolala svého otce, který dítě odnesl do domu a přivolal policii a záchrannou službu.

"Jedná se o zdravé novorozeně narozené v termínu. Všechny životní funkce zůstaly zachovány. V současné době se děvčátko těší dobrému zdraví a má již i jméno," uvedla mluvčí.

Policie žádá všechny, kdo mohou podat k případu jakékoli informace, aby telefonovali na linku 158. Pátrají především po osobách, které se ve vesnici pohybovaly v sobotu večer.

"Z dosavadního šetření totiž vyplývá, že děvčátko patrně do místa kdosi položil již v sobotu v noci," dodala policejní mluvčí.

Baby-boxy mohou pomoci

Snížit počet případů, kdy matka po porodu dítě odloží a novorozenec zemře, mají takzvané baby-boxy. Schránka, do níž matky mohou anonymně odkládat nechtěné děti, funguje od jara v pražském GynCentru a nedávno byl zřízen i v Brně.

Baby-boxy ve státních nemocnicích odmítá ministerstvo zdravotnictví. Vadí mu, že používání schránek není právně upraveno a jejich existencí bude legalizováno beztrestné nezodpovědné jednání rodičů. V západní Evropě se baby-boxy použivají již několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám