Hlavní obsah

Hasiči zlikvidovali požár v Českém Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DĚČÍN

Hasiči zlikvidovali v sobotu ráno požár v Národním parku České Švýcarsko. Hořet nedaleko Jetřichovic začalo v pátek před třetí hodinou ranní, ještě večer hasiči požár lokalizovali. Požár, který zničil chatu na Mariánské vyhlídce a část lesa, způsobili dva mladíci ve věku sedmnáct a osmnáct let. Správa parku odhadla škody na 300 000 korun.

Článek

"Dopoledne ještě zkontrolujeme všechna místa, kde hořelo, sbalíme si náčiní a místo opustíme," řekl operační důstojník děčínských hasičů. Na místě bylo devět jednotek.

Náročná ještě podle hasičů bude kontrola území, které je těžko přístupné. Dostat se do terénu mohou muži jen pomocí speciálního vybavení. Práce na likvidaci požáru trvala podle hasičů dlouho kvůli tomu, že vodu museli táhnout z aut asi 1500 metrů.

Příčinou je neopatrnost

Příčinou požáru byla neopatrnost. Dva mladíci v dřevěné chatce na Mariánské vyhlídce manipulovali s otevřeným ohněm. Šli spát a nechali hořet svíčku. Svou neopatrností tak objekt zapálili. Chatka na vyhlídce vzplála, zřítila se ze skály a zapálila les. Mladíci, kteří v chatce přespávali, se pak marně snažili požár uhasit.

Policie hochy neobviní. "Žádný úmysl jsme nezjistili, proto případ budou pouze hasiči posuzovat jako přestupek," sdělil operační důstojník děčínské policie.

Škody nejsou podle správců parku velké. "Na lesním porostu žádné zásahy ani odklízecí práce nebudeme činit, ani bychom se tam pořádně nedostali," řekl ředitel správy parku Zdeněk Patzelt. Větší škoda je podle něj pouze na dřevěné chatce, která sloužila turistům pro odpočinek po výstupu na Mariánskou vyhlídku. "Náklady na obnovu chaty odhadujeme na 200 000 korun," řekl. Ostatní škody dosáhnou asi 100 000 korun.

Naposledy zasahovali hasiči v Národním parku České Švýcarsko na konci června, kdy osm jednotek likvidovalo požár vzniklý z nedopalku cigarety. Návštěvníci parku se podle Patzlera chovají spíše opatrně. "Zkušenosti máme vcelku dobré, pouze několik turistů každoročně se nechová, tak jak by v přírodě mělo," dodal. Velké požáry se parku podle Patzlera zatím letos vyhnuly.

V minulosti lesy v parku často hořely vždy v letních měsících. Kvůli požárům již správci parku také několikrát vyhlásili zákaz vstupu do lesa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám