Hlavní obsah

Muž nechtěně zabil družku, soud mu dal podmínku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PARDUBICE

Jeden rok vězení s podmíněným odkladem na tři léta dostal ve středu od senátu krajského soudu v Hradci Králové devětačtyřicetiletý Vladimír Teplý z Pardubic. Byl potrestán za to, že z nedbalosti způsobil smrt své o tři roky mladší družky Anny Beranové. Teplý trest přijal a na místě se vzdal práva na odvolání.

Článek

Letošního 7. února vzrušil Pardubice nález mrtvé ženy v železničním kolejišti poblíž podniku Paramo. Zabil ji projíždějící vlak, ale policisté v krátké době zjistili, že se předešlého večera těsně před smrtí pohádala s Teplým.

Oba se vraceli z baru přes frekventovanou železniční trať. Slovní rozepře skončila ranou pěstí do obličeje, kterou Teplý Beranové uštědřil. Oba byli značně opilí. Teplý se k útoku přiznal, ale tvrdil, že ačkoliv žena po úderu spadla na zem, když od ní odcházel, už stála na nohou a sprostě mu nadávala. Domů však nepřišla a ráno byla kolejišti nalezena již bez života.

Oba měli s pitím problémy

Servírka z baru vypověděla, že dvojice se pohádala už u stolu. "Ta paní například nechtěla dát pánovi peníze na zaplacení útraty. Oba byli znatelně pod vlivem alkoholu," uvedla. Podle zajištěné účtenky oba vypili dohromady 12 piv a několik skleniček rumu.

Soužití Teplého s Beranovou bylo evidentně plné konfliktů. "Ona pila poměrně dost a když byla opilá, chovala se agresivně, jenže Teplý taky. Prali se spolu. Teplý ji prý vyhrožoval, že ji hodí pod vlak," vypověděl u soudu bývalý druh Beranové.

Důležitá byla výpověď soudního lékaře, který pitval tělo oběti. Zjistil, že Beranová byla úderem do obličeje zraněna jen lehce, ale vlak jí způsobil mnohočetná poranění po celém těle včetně částečné amputace jedné nohy. Smrt nastala vykrvácením.

U soudu projevil lítost

"Neměli jsme se hádat, neměl jsem ji praštit. Udělal jsem to jen proto, že jsem chtěl, aby mi přestala nadávat," řekl. Soudci se přiklonili k podmíněnému trestu kvůli polehčujícím okolnostem.

"Obžalovaný se k činu přiznal, neměl dosud žádné problémy se zákonem a konflikt evidentně vyprovokovala poškozená. Ale nebýt útoku obžalovaného, nezůstala by v kolejišti. Jeho provinění spatřuje soud v tom, že ačkoliv věděl že je opilá a také věděl, že na tom místě už vlak zachytil několik lidí, nechal ji tam, i když musel předpokládat, že se může stát neštěstí," odůvodnil verdikt předseda senátu Miroslav Mjartan.

Reklama

Výběr článků

Načítám