Hlavní obsah

Policie kvůli CzechTeku zatím obvinila osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Osm osob bylo do úterního poledne policií obviněno po víkendové technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku. Většina z nich je stíhána kvůli útoku na veřejného činitele. Na druhé straně se hromadí i oficiální stížnosti na postup policie proti účastníkům CzechTeku. Údaje o počtu obviněných osob dodatečně upřesnila policie.

Článek

Mezi obviněnými účastníky je pětadvacetiletý muž, který při odjezdu z louky srazil policistu a z místa se pokusil ujet. Řidiče zastavila policejní hlídka v Újezdu pod Přimdou. Mezi stíhanými je i francouzský občan, který měl najíždět na policisty. Z útoku na veřejného činitele viní policie i jednadvacetiletého muže, který kamenem vážně zranil policistu.

Stížnostmi účastníků na policejní zásah se nebude zabývat Inspekce ministra vnitra, jak tvrdil premiér Jiří Paroubek, ale skupina kontroly a stížností západočeské policejní správy. "Zatím není podezření, že by konkrétní policista spáchal trestný čin," informoval v úterý ředitel inspekce Miroslav Borník.

Inspekce podle něj dosud obdržela dvě oznámení na postup policie. První bylo podáno v Brně a týká se poškození vozidla, druhé podal člověk v Praze kvůli výbuchu dělbuchu u hlavy. Vedoucí oddělení kontroly a stížností policejního prezidia Jaroslav Hlaváček řekl, že nyní se vyhodnocují všechna podání a řeší se, kdo se jimi bude zabývat. Policejnímu prezidiu bylo podle Hlaváčka prozatím doručeno několik set stížností na zásah v Mlýnci.

Paroubek: zásah nebyl předem domluven

Premiér Paroubek v úterý odmítl, že by před sobotním zásahem policistů hovořil s policisty nebo se státním zástupcem. Reagoval tak na informace, že již několik týdnů před akcí byl premiér na tvrdém postupu domluven s ministrem vnitra. "Před samotným zásahem, v jeho průběhu ani po jeho skončení jsem s žádným policistou ani státním zástupcem nemluvil," uvedl v dnešním prohlášení premiér.

Paroubek uvedl, že získával aktuální informace o CzechTeku od ministra vnitra Františka Bublana. Oba se stali terči tvrdé kritiky nejen části veřejnosti, ale i politické opozice.

Politici mluvili s technaři

V úterý se s jedním z koodinátorů nynějších demonstrací proti postupu policie Davidem Čermákem sešel předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Také on chce, stejně jako prezident Václav Klaus, aby mu premiéra ministr vnitra zásah objasnili. Téma by se mělo dostat i na jednání senátního výboru pro lidská práva, řekl Sobotka po setkání s Čermákem.

Člen senátního výboru pro lidská práva Josef Pavlata (ODS) dodal, že požádá výbor, aby projednal, jak byl na CzechTeku porušen zákon shromažďovací. "Mluvili bychom o lidských právech v souvislosti s touto kauzou a mluvili bychom i o adekvátnosti zásahu," řekl Pavlata.

Demonstrace pokračují

Vyšetřování postupu policie je na samém začátku, vlna nesouhlasu s tvrdým zásahem však narůstá. Před ministerstvem vnitra se již dvakrát sešly tisíce lidí, další demonstrace se mají uskutečnit dnes večer na Václavském náměstí a ve středu odpoledne opět před vnitrem.

Anketa

Účastnili jste se demonstrací, na nichž se protestuje proti zásahu u Mlýnce?
Ano
12,8 %
Ne
62,7 %
Ne, ale chtěl (a) jsem
24,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2281 čtenářů.

Reklama

Související články

Bublan: na vině jsou pořadatelé CzechTeku

Ministr vnitra František Bublan neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci v souvislosti s tvrdým zásahem policie proti účastníkům víkendové technoparty...

Klaus: Zásah byl hrubou chybou

Prezident Václav Klaus v pondělí označil víkendový tvrdý policejní zásah proti účastníkům technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku za hrubou chybu. Chce také...

Výběr článků

Načítám