Hlavní obsah

Údajný kuplířský gang je chybou soudu na svobodě

– ÚSTÍ NAD LABEM
Právo, Monika Doulíková

Ukrajinec Sergej Onyskiv, údajný šéf kuplířského gangu v Dubí, je od čtvrtka kvůli chybě soudu na svobodě. Ve vazbě strávil 14 měsíců. Společně s dalšími 13 lidmi byl obviněn ze zločinného spolčení a kuplířství. Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) je připraven podat kárnou žalobu, pokud zjistí, že ústecký soud pochybil, když obviněné propustil.

Článek

Lidé pocházející z Balkánu, zemí bývalého Sovětského svazu a Česka měli obchodovat s dívkami z Běloruska a organizovat prostituci v Dubí na Teplicku. Krajský soud v Ústí nad Labem pustil všech devět zadržených členů gangu na svobodu, když soud uznal námitky advokátů, že soudce teplického okresního soud Jindřich Pojkar udělal chyby při prodlužování vazby.

Na rozkrytí gangu kuplířů pracovali kriminalisté dva roky a dostal krycí název Bábo. Případ stál včetně financování nákladné ostrahy a ozbrojenců během procesu daňové poplatníky milióny korun. V exkluzivním rozhovoru, který ve čtvrtek poskytl Onyskiv Právu, mimo jiné řekl, že nikam před spravedlností utíkat nebude.

"Nechápu vyjádření v MF Dnes, že: "je téměř jisté, že před rozsudkem jsme utekli za hranice". Bydlím v Čechách již více jak 10 let, z toho 6 let v Teplicích, kde mám družku a čtyřleté dítě. Nechci se skrývat a utíkat, hned v pátek jsem se šel nahlásit na státní zastupitelství a ve středu jsem byl osobně za soudcem Pojkarem nahlásit adresu trvalého pobytu," řekl Právu Onyskiv, který má stále v Čechách i na Ukrajině několik fungujících firem.

Jen jsem pronajímal hotel

"Cítím se nevinen, jen jsem pronajímal prostory v hotelu Miami, co se v něm dělo, mě nezajímá. Věděli jsme, že nás policie odposlouchává a sleduje. Kdybysme surově bili a znásilňovali ženy, jak nás viní, proč nezasáhli a proč ani jedna z nich nesvědčila u soudu? Mám spíše pocit, že za ty vynaložené peníze se chtěl někdo zmedializovat a udělat z toho nafouklou bublinou a z nás zrůdy. K úplatkům soudců a policistů se nechci do novin vyjadřovat," tvrdí Onyskiv.

Ten s jeho kamarády chodí normálně po Teplicích. "Byl jsem osobně požádat soudce Pojkara, aby nám vyšel vstříc a nemusel jsem vycestovávat do Běloruska. Mám tam sice rodinu, ale s poměry, jaké tam panují, by mě pravděpodobně zpět už nepustili. Dostal jsem zatím vízum na 11 dní," řekl Právu druhý obviněný Aleh Tsvirko z Běloruska.

Do Moskvy vycestoval Vladislav Alimov, který žádal u soudu o zproštění obžaloby kvůli tomu, že je duševně zaostalý. "Vycestoval za souhlasu soudce i advokáta. Mluvil jsem telefonicky s jeho otcem (který je profesorem), a ten se mi zaručil, že Alimova pošle zpět na soudní přelíčení," prohlásil Onyskiv.

Rozsudek měl padnout na podzim

"Jsme si vědomi, že existují důvody k tomu, aby ve vazbě zůstali, ale na straně okresního soudu došlo při rozhodování o jejím prodloužení k takovým pochybením, která jsme už bohužel nemohli napravit," řekla Právu místopředsedkyně krajského soudu Dagmar Švecová, podle které byl prazáklad problému ve výsleších.

Podle ní soudce Pojkar chyboval tím, že k výslechům obžalovaných nepozval jejich advokáty. Šlo i o to, že Pojkar předložil spis krajskému soudu s velkým zpožděním. "Místo v dubnu přišel až v červenci, to není neprodleně. Navíc objektivně už mohl být rozsudek vynesen," dodala Švecová.

"O propuštění z vazby jsem rozhodoval v dubnu 2005 podle předpisů trestního řádu i ústavního soudu. Krajský soud tato rozhodnutí respektoval předtím i po tom. V době, kdy jsem o vazbě rozhodoval, nebylo nutné, aby při výslechu obžalovaných byli přítomni obhájci. Rozhodnutí ústavního soudu je závazné pro danou věc, ne obecně pro soudy jako takové. Provedl jsem výslechy všech obžalovaných a u třech z nich dokonce byli přítomni advokáti, takže opravdu nechápu, proč je krajský soud pustil z vazby a všechny," řekl Právu Pojkar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám