Hlavní obsah

ČT: Policie předala údajného teroristu Dicksona do Německa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie dnes převezla osmatřicetiletého údajného teroristu Michaela Dicksona z pražské pankrácké věznice do Německa. S odvoláním na ředitele věznice Jaroslava Grubera o tom informovala Česká televize (ČT).

Článek

Dickson je podezřelý, že se jako člen Irské republikánské armády (IRA) účastnil v Německu útoku na britskou základnu. Irského občana zadrželi české úřady loni v prosinci na základě mezinárodního zatykače. V Německu je podezřelý z přípravy bombového útoku a z přípravy vraždy.

Podle ČT předala speciální eskorta Dicksona dopoledne německým policistům na hraničním přechodu Rozvadov - Weidhaus. Převoz doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Policisté a příslušníci vězeňské služby měli speciální výzbroj.

S armádním výcvikem přešel k IRA

Dickson, kterému známí přezdívají Dixie, při službě v britské armádě získal značné zkušenosti při práci s výbušninami. V roce 1988 však armádu opustil a mnohá fakta nasvědčují tomu, že o rok poté se připojil k Irské republikánské armádě (IRA). Bylo to nejspíše v době, kdy se živil jako barman v irském městě Dundalk. Právě zde je údajně základna IRA a štáb její odpadlické skupiny, která se označuje jako Pravá IRA.

Útoky proti britské armádě

IRA podnikla, údajně s pomocí Dicksona, pumové útoky proti dvěma základnám britské armády v Německu a Severním Irsku. Mimo jiného je podezřelý i z účasti na pokusu vraždy informátora IRA. Německá federální služba BKA po něm pátrá kvůli útoku na vojenské zařízení v Osnabrücku, které je největší britskou základnou mimo Británii.

BKA se domnívá, že Dickson poskytl aktérům útoku potřebné znalosti. V Severním Irsku se pak zřejmě zapojil do pumového útoku, který spáchala IRA v Lisburnu proti posádce britské armády. Při tomto útoku zemřel jeden voják a 34 civilistů utrpělo zranění. I v tomto případě měl dodat pachatelům nezbytné informace a znalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám