Hlavní obsah

Znásilnění školačky soud mladíkovi neprokázal

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Klid na tváři 23letého Martina Vaška se po dlouhých měsících napětí objevil v pondělí, kdy ho senát Krajského soudu v Brně zprostil obžaloby ze znásilnění 12leté školačky. K činu mělo podle obžaloby dojít v září 2002 v chatce poblíž vodní nádrže u obce Viničné Šumice na Brněnsku. Podle soudu není dostatek důkazů, že obžalovaný trestný čin spáchal.

Foto: Promo Musica Pura

Charismatická a živelná performerka Karolina Cicha se představí v Ostravě spolu s dalšími špičkovými interprety evropské úrovně.

Článek

"Soud nemá dostatek důkazů, aby ho potrestal. Výpověď poškozené je rozporuplná a nelze k ní přihlédnout jako k objektivnímu důkazu. Přesto by se měl obžalovaný nad sebou zamyslet a přehodnotit své hodnoty a vztah k mladým či nezletilým dívkám," uvedl při zdůvodnění rozsudku předseda senátu Aleš Novotný.

Martina Vaška již v roce 2003 potrestal Okresní soudu pro Brno - venkov 18 měsíčním vězením za pohlavní zneužívání školačky. Sám přiznal, že dívku líbal a hladil na celém těle. Při soudním procesu pak začala dívka mluvit o znásilnění a policie se začala zabývat tím, zda došlo jen k pohlavnímu zneužívání či i znásilnění. Proto Vašek stanul znovu před Krajským soudem v Brně, který mu však znásilnění neprokázal.

Jediným důkazem proti Martinu Vaškovi bylo tvrzení školačky a  její matky. Jiný důkaz o znásilnění soudci neměli. Sám obžalovaný před soudem využil svého práva a odmítl vypovídat. "Nebudu vypovídat. Mohu jen potvrdit, že v současné době se mnou není vedeno žádné trestní stíhání," uvedl soudcům Vašek.

Verdikt není pravomocný

Do policejního protokolu však připustil, že dívku skutečně odvedl do chaty, která je volně přístupná a často se tam schází mladí lidé. Přiznal také, že s dívkou chodil a měl ji rád. Odmítl však, že by ji znásilnil proti její vůli a podle něj byl celý milostný akt vyvrcholením jejich vzájemných sympatií. Nedošlo však k pohlavnímu styku, ani k souloži.

"Hladil jsem ji, osahával, sundal jsem jí kalhoty i kalhotky a možná, že jsem jí do přirození zajel i prsty. Ona byla hodně vzrušená a hladila mě pod tričkem na holém hrudníku. Každopádně jsem si kalhoty nesundával a neměl jsem ani pohlavní úd venku. Leželi jsme spolu na seně a vypadala spokojeně," řekl do policejního protokolu Martin Vašek.

Matka poškozené dívky Dagmar Křížová však tvrdila něco jiného a podle ní byla její dcera obětí sexuálního násilí. Soudcům sdělila, že nikdy nebyla u toho, že by svou dceru s Vaškem zahlédla, protože by okamžitě zasáhla. O znásilnění se údajně od své dcery dozvěděla až v říjnu 2002.

"Nejprve mi tvrdila, že ji ve škole obtěžuje spolužák. Pak jsem se právě ve škole dověděla, že na ni obžalovaný pravidelně čekává před školou a doprovází. Po prohlídce u gynekologa se mi postupně začala přiznávat, že ji vylákal ven, shodil do sena v chatě a znásilnil. Používal k tomu asi prsty. Prý se bránila, ale dostala facku, aby byla hodná. Pak jí vyhrožoval zabitím," uvedla před soudem matka oběti.

Rozsudek není pravomocný a odvoláním státní zástupkyně se bude zabývat Vrchní soudu v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám