Hlavní obsah

V případě soudce Elischera se přiznal jediný z šesti obžalovaných

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V kauze údajně zmanipulovaných rozhodnutí soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera skončily ve středu výpovědi obžalovaných. V nich se přiznal pouze jeden ze šesti obžalovaných. Ostatní včetně Elischera vinu odmítli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaní soudce Ivan Elischer a Nguyen Quoc Hung

Článek

Doktor práv Nhat Mac Van, který vypovídal jako poslední z obžalovaných, rovnou na začátku výpovědi prohlásil: „Je mi líto, spáchal jsem to.“ Nhat podle svých slov předal sto tisíc korun spoluobžalovanému Hung Nguyen Quocovi, aby vypomohl odsouzenému Vietnamci v odvolacím řízení snížit trest.

Právě Hung podle obžaloby organizoval předávání úplatků soudci Elischerovi. Ten pak podle žalobce zařizoval odsouzeným Vietnamcům snížení trestů nebo alespoň částečné navrácení zabavených peněz. Nhat také uvedl, že se mu Hung chlubil, že zná někoho na vrchním soudě, o konkrétním jméně se prý ale nebavili. Hung Nhatovi prý říkal, že „umí spravedlivě soudit a možná i snížení trestu“.

Vietnamci, kterému se Nhat rozhodl vypomoci, byl následně snížen trest o rok. Nhat u soudu uvedl, že mu ale už den před vynesením rozhodnutí Hung výsledek sdělil. „Chyboval jsem, dal jsem peníze Hungovi,“ přiznal na závěr výpovědi Nhat.

Ostatní vinu odmítají

Ostatní spoluobžalovaní, kteří měli podle obžaloby dávat peníze Hungovi na snížení trestů, vinu odmítli a stejně tak odmítli i vypovídat. Pouze jedna z obžalovaných žen připustila předání 670 tisíc korun Hungovi. Myslela si prý ale, že je dává jen „na vyřizování záležitostí“, čímž měla na mysli lepšího advokáta a tlumočníka pro svého manžela. Ten byl původně odsouzen na osm let, v odvolání mu byl ale trest snížen a nakonec byl propuštěn.

Elischerovi hrozí za zneužití pravomoci, přijetí úplatku a další trestné činy až dvanáct let vězení. Svou vinu rezolutně odmítl jak při svém zadržení, tak u hlavního líčení. Odmítl, že by jeho rozhodování v odvolacích jednáních bylo jakkoliv ovlivněno penězi.

Zároveň také kritizuje práci vyšetřovatelů, kteří podle něj nemají právní vzdělání, zničili pro něj prospěšný důkaz, a celkově své stíhání označil tak, jako že se „hodilo“ vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, která podle něj vede s Vrchním soudem v Praze malou soukromou válku.

Z rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána byl Elischer loni do pravomocného skončení případu zproštěn výkonu soudcovské funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám