Hlavní obsah

Za falza dětských mercedesů dostal prodejce 100 tisíc pokutu, autíčka skončila v drtičce

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokutu sto tisíc korun dostal od České obchodní inspekce (ČOI) obchodník, v jehož prodejnách v Plzni a Karlových Varech zabavili inspektoři v únoru 2017 elektrická dětská autíčka napodobující vozy Mercedes. Rozhodnutí je pravomocné, v odvolacím řízení ho potvrdil Ústřední inspektorát ČOI.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Dětská elektrická vozítka Mercedes zabavená v Plzni a Karlových Varech. Všechny falzifikáty, jejichž čínský výrobce neměl licenci od německé automobilky, míří do drtičky.

Článek

„Sankci jsme uložili za porušení zákona na ochranu spotřebitele, neboť se jednalo o padělek, který nesplňoval podmínky licenční smlouvy automobilky,“ řekl Právu šéf ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.

Sedm elektrovozítek v hodnotě přibližně 70 tisíc korun už podle Řezáče skončilo v drtičce, neboť prodejci už uplynula lhůta, kdy mohl rozhodnutí napadnout žalobou u soudu. „Museli jsme je zlikvidovat, protože z nich nelze odstranit ochranné známky jako vzhled světel, kol a kapoty,“ pokračoval Řezáč.

Inspektoři rozhodovali na podkladě vyjádření německé automobilky. „Obrátili jsme se přímo na německou centrálu Mercedesu, kde nám potvrdili, že autíčka byla vyrobena bez licence a bez jejich vědomí,“ doplnil Řezáč.

Autíčka nebyla ani bezpečná

Vozítka, která jezdí rychlostí až deset kilometrů za hodinu, nesplňovala podle zjištění inspektorů také technické požadavky. Například nebyly dobře zabezpečené boční dveře a hrozilo vypadnutí dítěte v zatáčce. Nevyhovující bylo také umístění přepínače z dálkového na manuální ovládání na palubní desce, kde ho může dítě nechtěně zmáčknout. Zboží navíc nemělo originální návod a balení.

Podle Řezáče inspektoři objevili pochybná elektrovozítka i jiných značek. „Jednalo se o Ford a Audi. V těchto případech ale automobilky na naše dotazy vůbec nereagovaly,“ uzavřel Řezáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám