Hlavní obsah

Policista, který v civilu zastavil za plného provozu řidiče na dálnici, unikl trestu

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská policie ukončila prošetřování policisty, který letos na jaře zastavil za plného provozu na D46 řidiče kvůli podezření, že jede příliš rychle. Policista v civilu a služebním autě tehdy poslal řidiče ke krajnici a tvrdil, že překročení rychlosti zjistil podle svého tachometru. Nadřízení kolegovi kázeňský trest nakonec neudělili, je podle nich napravený již samotným prověřováním případu.

Článek

„Policista zakročil a odstranil hrozící nebezpečí, jak mu ukládá zákon. Konal poté, co viděl vůz, jehož jízdu vyhodnotil jako nebezpečnou, bezohlednou a agresivní. Nezvolil však správný úřední postup při samotném dořešení podezření z přestupku,“ sdělila Novinkám mluvčí policie Gabriela Pokorná.

„Byl proto příslušným služebním funkcionářem uznán vinným z kázeňského přestupku. Příslušný služební funkcionář kvitoval aktivní přístup policisty a vzhledem k okolnostem upustil od uložení kázeňského trestu, neboť k nápravě policisty postačilo samotné projednání kázeňského přestupku,“ upřesnila mluvčí.

„Je potřeba si uvědomit, že žádný policista ve službě nemůže ze zákona a při dodržení platných zákonů přihlížet protiprávnímu jednání. Agresivita řidičů v posledním období stoupá a vzájemná netolerance mezi řidiči i agresivní způsob jízdy jsou nejčastější příčinou těžkých dopravních nehod,” dodala Pokorná.

Incident se stal u Držovic na Prostějovsku. Zastavený řidič jej natočil a video zveřejnila na internetu společnost Právní ochrana řidičů (POŘ). Odborníci oslovení Novinkami tehdy nad záznamem kroutili hlavou, podle nich policista jednal zcela nepatřičně, navíc byl prý podezřele těžkopádný.

Policista na záznamu řidiči vytýká, že jel příliš rychle, což zjistili podle svého tachometru, a proto se jej rozhodl zastavit výstražným znamením. Z videa je podle odborníků patrné, že k zastavení došlo přinejmenším v nebezpečném místě, když se kolem proháněla vozidla a některá i musela uhýbat, aby muže zákona nesmetla.

Řidiči policista nakonec zkontroloval doklady a rozhodl se, že podle něj přestupkové jednání vyřeší na místě domluvou a odjel. Případem se zabýval odbor vnitřní kontroly krajské policie, policistovi hrozila podle služebního zákona například písemná důtka, snížení platu na určitou dobu, ale i vyhazov od policie.

Případ z Prostějovska není ojedinělý, například až k soudu se dostal zástupce velitele plzeňské zásahové jednotky Vladimír Slavotínek (53), který podle státního zástupce slovně urážel a poté fyzicky napadl řidiče při kontrole v Plzni.

Generální inspekce bezpečnostních sborů letos řešila rovněž nyní již bývalého policistu, který v soukromém autě zastavil řidiče na Mělnicku a chtěl po něm peníze za několik přestupků. Když se chtěl řidič obrátit na tísňovou linku, policista odjel. Muž od policie odešel po incidentu na vlastní žádost.

Nakonec ale bude mít nárok na výsluhu, protože podle inspekce nespáchal trestný čin, ale kázeňský přestupek.

Podobně se „vyznamenal“ také civilní příslušník Hasičského záchranného sboru, když zastavil pomocí majáku na neoznačené Škodě Superb na Pražském okruhu řidiče, kterému sdělil, že nebyl vidět v tunelu. Případ vyšetřovala policie, hasičský řidič dostal pokutu.

Reklama

Výběr článků

Načítám