Hlavní obsah

Tragický začátek prázdnin: Za první víkend na silnicích hned sedm mrtvých

Během prvního prázdninového víkendu včetně pátku zemřelo na českých silnicích při dopravních nehodách sedm lidí. Informoval o tom šéf dopravních policistů Tomáš Lerch. V loňském roce zahynuli o prvním prázdninovém víkendu tři lidé. Příznivá není ani bilance za červen, kdy zemřelo 58 lidí, o 11 více než loni.

Foto: HZS Středočeského kraje

Zničené auto po nehodě na Kladensku

Článek

Nejhorším dnem byla tentokrát sobota, kdy zemřelo pět lidí.

„V pátek jsme měli jednu usmrcenou osobu, v sobotu bohužel pět usmrcených a v neděli také v ranních hodinách jednu smrtelnou dopravní nehodu,” řekl Lerch.

Bilance je předběžná, mohou ji ještě zhoršit odpolední a večerní nehody.

Jedna z nehod se stala například v noci na sobotu na silnici I/7 u Studeněvsi na Kladensku. Řidič osobního auta zemřel poté, co narazil do nákladního vozu. Při nehodě na Šumpersku zahynul v sobotu odpoledne motocyklista, nehodu osobního auta v Kladně v neděli časně ráno nepřežila spolujezdkyně.

Celkem za červen 58 vyhaslých lidských osudů

„Co se týče měsíce června, tak tam je nárůst poměrně výrazný, protože ještě po pěti měsících byl pokles,” upozornil Lerch na bilanci končícího měsíce, za který zemřelo na silnicích 58 lidí.

Na tragické statistice se podle Lercha výrazněji podíleli tzv. zranitelní účastníci silničního provozu, tedy motorkáři, kterých za tento měsíc zemřelo 17, nehody si také vyžádaly životy šesti chodců a tří cyklistů. Řidičů osobních automobilů zemřelo v červnu 22, jejich spolujezdců devět.

Teplé počasí se projevuje negativně

Vyšší počet smrtelných nehod mohly podle Lercha ovlivnit také vysoké teploty, které panovaly zejména na konci června. „Teplé a slunné počasí způsobuje větší výskyt zranitelných účastníků silničního provozu, zároveň má velmi negativní vliv na pozornost řidiče. Většina těchto dopravních nehod byla způsobena z důvodu nepozornosti, mohla tam mít samozřejmě vliv i únava,” vysvětlil Lerch.

I v případě usmrcených motorkářů převažovaly nehody, kdy ostatní řidiči motorkáře přehlédli, řekl Lerch. „To znamená, že to teplé počasí, ostré slunce, ovlivňuje silniční provoz velmi negativně,” doplnil. Policisté podle něj zaznamenali i několik dopravních nehod s vážnými následky, které způsobili řidiči pod vlivem alkoholu. „Což ovšem svědčí o neodpovědnosti dotyčných řidičů motorových vozidel,” dodal Lerch.

Od začátku roku si dopravní nehody vyžádaly 235 obětí, což je o sedm víc než za stejné období loňského roku.

Rizikové prázdniny

Letní prázdniny jsou podle statistik nejkrizovějším obdobím na silnicích. Loni při nehodách o prázdninách zemřelo 119 lidí. Několik vážných dopravních nehod o loňských prázdninách souviselo s přejetím do protisměru na běžné komunikaci, hlavní příčinou tehdy zřejmě byla únava nebo nepozornost.

Policisté také loni zaznamenali nárůst obětí při nerespektování přednosti v jízdě, naopak ubylo nehod zaviněných nepřizpůsobením rychlosti stavu vozovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám