Hlavní obsah

Policie zasahuje na úřadu hejtmanky Jermanové

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahují v úterý na krajském úřadě Středočeského kraje. Podle serveru SeznamZprávy jsou policisté v kanceláři hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Policie se podle serveru zajímá o smlouvy, za které Středočeský kraj vyplatil externím pracovníkům pět milionů korun.

Policie zasahuje na úřadu hejtmanky JermanovéVideo: Novinky

 
Článek

„Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnes provádí úkony trestního řízení. Více informací v tuto chvíli nebudeme poskytovat,“ řekl Novinkám mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Podle zjištění serveru SeznamZprávy policisté prověřují externí smlouvy, za které Středočeský kraj vyplatil spolupracovníkům pět milionů korun.

K novinářům čekajícím před úřadem v pražské Zborovské ulici před 12:00 promluvil ředitel úřadu Jiří Holub. Uvedl, že v souvislosti se zásahem policistů nebyl nikdo zadržen. Nechtěl ale komentovat, na jakých odborech policisté zasahují, ani jaké dokumenty zabavují.

Zopakoval, co kraj uvedl už v půlce června - že inkriminované externí smlouvy zkontrolovalo interní vyšetřování, které neshledalo pochybení.

Krajská opozice tehdy závěry označila za málo konkrétní a kritizovala, že není jasné, co se za vynaložené peníze udělalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)

Web SeznamZprávy už dříve informoval, že kraj si najímal externisty na služby běžně zajišťované úředníky. Hejtmanství to odůvodnilo tím, že odešli klíčoví zaměstnanci a chyběly pracovní síly.

Odbor interního auditu následně prověřil dohody o provedení práce a pracovní činnosti od roku 2017 do současnosti a dospěl k závěru, že úřad uzavíral pracovní smlouvy s externisty v souladu s platnými normami.

Kromě kanceláře hejtmanky jsou kriminalisté také na personálním odboru.

Reklama

Výběr článků

Načítám