Hlavní obsah

Policisté v kauze únosu Babiše mladšího nespáchali trestný čin, rozhodl žalobce

– Praha • Aktualizováno

Městský státní zástupce Ondřej Šťastný neshledal podezření z trestného činu u policistů, kteří odložili oznámení o únosu Andreje Babiše mladšího na Krym. Případ předal k vyřízení do kázeňského řízení.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim.

Článek

„Ve věci jsem neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů. Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona,“ uvedl žalobce Šťastný.

Kázeňský přestupek bude vyřizovat Obvodní ředitelství policie Praha I. „S ohledem na to, že další řízení je již v kompetenci Policie ČR, nebude zdejší státní zastupitelství k věci poskytovat žádné další informace,“ konstatoval státní zástupce.

Podle informací Práva bylo jedno z pochybení skutečnost, že policisté nevyslechli Babiše mladšího jako oznamovatele. Oba byli podezřelí z trestných činů maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a zneužití pravomoci.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší loni na podzim na Krymu

„Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok. Můj otec potřeboval, abych zmizel po čas kauzy Čapí hnízdo,“ napsal počátkem loňského ledna syn premiéra Andreje Babiše (ANO) z bydliště své ukrajinské přítelkyně Jelizavety ve městě Krivoj Rog českým policistům, respektive jejich Kriminalistickému ústavu. O tři dny později prý stejný e-mail poslal znovu.

Toto závažné oznámení následně začal prošetřovat nyní prověřovaný pražský kriminalista, který kvůli tomu vyslechl mimo jiné právníky obou Babišů, ale také Petra Protopopova. Právě ten měl s Babišem juniorem na Krym jako jeho doprovod a jakýsi ochránce a ošetřovatel odcestovat. Babišův syn totiž podle svého otce trpí schizofrenií.

Foto: Archiv, Právo

Andrej Babiš mladší na Krymu loni na podzim

Stačila fotka

Protopopov, který kvůli výzvě policistů odvezl Babiše mladšího od přítelkyně z Ukrajiny k jeho matce na Slovensko, následně ukázal dotyčnému policistovi tehdejší aktuální fotografii premiérova syna.

Na té je prý junior zachycen se svou matkou a čerstvými novinami v ruce, což prý dokazovalo, že není nikým unesen a pobývá právě dobrovolně na Slovensku.

Pražský kriminalista pak krátce nato celou kauzu tzv. uložil ad acta. Jenže chybělo to hlavní: výslech samotného oznamovatele Andreje Babiše mladšího. Ten přitom loni na podzim redaktorům serveru Seznam Zprávy sdělil, že byl skutečně unesen, a totéž jim následně znovu napsal v e-mailu.

Kauza Čapí hnízdo

Práce na projektu přestavby zanedbaného statku a lihovaru u Benešova na konferenční centrum začaly v roce 2006. Majitelem se stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi. Postupem času přešla pod akciovou společnost Farma Čapí hnízdo s anonymními majiteli. Tato firma po zákazu anonymních akcií v roce 2014 zanikla a Čapí hnízdo přešlo zpět pod Imobu, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Dotaci ve výši 50 milionů korun projekt získal v srpnu 2008. Dokončen a otevřen byl o dva roky později, už v té době byl v médiích spojován s Babišem, který však vlastnictví odmítal. Týdeník Ekonom tehdy uvedl, že firma při žádosti o dotaci byla brána jako malý podnik a v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

V roce 2011 bylo při jednom z auditů zjištěno, že Farma Čapí hnízdo požádala v roce 2009 o jednu platbu dřív, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, která včetně penále dosáhla šesti milionů korun. V roce 2012 však byla většina odpuštěna, firma zaplatila 37 000 korun plus penále.

Babiš rok poté v Reflexu uvedl, že s Čapím hnízdem nemá nic společného a neví, komu patří. Společnosti prý půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu. Jen rok nato uvedl, že skupina Agrofert převzala „ztrátovou a předluženou farmu” Čapí hnízdo.

V roce 2015 policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo. Babiš už předtím řekl, že si není vědom žádného pochybení. Věcí se začal zabývat Evropský úřad proti podvodům (OLAF) a stala se i hlavním tématem pro mimořádnou schůzi Sněmovny. Na ní Babiš původně majitele firmy sdělit odmítl, posléze však řekl, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Kauza přispěla ke konci Babiše na postu ministra financí. Ve funkci ho 24. května 2017 vystřídal člen ANO Ivan Pilný.

Policie proto musela případ domnělého únosu znovu otevřít, ale zároveň se věci z podnětu městského státního zastupitelství chopila také GIBS, a to kvůli možnému pochybení policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám