Hlavní obsah

Policie prověřuje nenávistné komentáře na adresu novinářky na Okamurově profilu

– Praha

Policie se začala zabývat komentáři pod příspěvkem poslance Tomia Okamury, který se ve středu pustil do redaktorky Českého rozhlasu. Ta po něm žádala informace k případu znásilnění dívky u Litoměřic. Příspěvky následně nabádaly k násilí na novinářce. Redaktorky se zastalo vedení rozhlasu, které uvedlo, že její práce byla profesionální.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„To, co se rozpoutalo na facebooku Tomia Okamury vůči novinářce ČRo je odporné. Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie ČR se celou záležitostí zabývá,“ uvedl na Twitteru ministr vnitra Jan Hamáček.

Pod příspěvkem se objevily asi dva tisíce komentářů, z nichž některé jsou vulgární u urážejí práci novinářky. „Deset takových n..... na tebe,” psal jeden z uživatelů. „By mě zajímalo, jak by mluvila, kdyby šlo o její dceru,” konstatoval další.

O jaké konkrétní komentáře se zajímá policie, není zatím jasné.

Okamura na Facebooku redaktorku kritizoval za způsob, jakým s ním chtěla hovořit o kriminálním činu a jeho okolnostech. Okamura mimo jiné napsal, že za útokem stojí migrant z Afriky vyhoštěný z Německa. Právě na zdroj této informace se ho redaktorka mimo jiné ptala.

"Český rozhlas dlouhodobě pomlouvá a špiní SPD a cenzuruje naše názory, aby nebyly slyšet. Je to v podstatě další sluníčkářská politická strana, která za veřejné peníze manipuluje veřejné mínění ve prospěch jednoho názorového proudu," napsal po rozhovoru s redaktorkou s tím, že SPD zatím nemá sílu na to, aby ovlivnila Radu ČRo. Vyzval také uživatele sítí, aby se ke sporu vyjádřili. Ti ve svých příspěvcích následně nabádali k násilí proti redaktorce.

Ředitel ČRo René Zavoral označil Okamurovo vyjádření na sociální síti za útok na podstatu Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média a porušení demokratických principů, na kterých stojí společnost.

Chtěla znát zdroj

Podle Zavorala postupovala redaktorka zcela v souladu s běžnými standardy práce ČRo. Uvedl, že informaci o tom, že pachatelem je muž z Afriky o pár hodin dříve vyhoštěný z Německa, oficiální zdroje popřely.

"Informaci, že šlo o afrického imigranta propuštěného z výkonu trestu v Drážďanech, uvedl na svém facebookovém profilu i místopředseda Poslanecké sněmovny PČR Tomio Okamura. Proto jsme požádali naši zpravodajku ve Sněmovně, zda by jí mohl tato zjištění potvrdit a uvést zdroje, ze kterých čerpal. Ptala se jej velmi slušně a profesionálně. Hned po první otázce ale přešel do útoku a začal kritizovat práci některých médií, zejména Českého rozhlasu," uvedl a důrazně odmítl, že ČRo trestný čin jakkoliv bagatelizoval.

Ke znásilnění dívky došlo podle kriminalistů v úterý kolem poledne na poli u obce Lukavec na Litoměřicku. Podezřelý byl zadržen krátce po činu, policie ho obvinila z násilného i majetkového trestného činu. Litoměřické státní zastupitelství ve čtvrtek ráno podalo na základě podnětu kriminalistů žádost soudu, aby podezřelého poslal do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám