Hlavní obsah

Za požár chaty Libušín na Pustevnách padla druhá obžaloba

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce podal obžalobu v případu požáru chaty Libušín na Pustevnách. V pátek to uvedla Česká televize. Znovu obžalován byl 50letý muž z Karvinska, který se podílel na opravě komínu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Rekonstruovaný Libušín letos v květnu

Článek

Policie ukončila vyšetřování tento týden. „Během vyšetřování, které nyní dospělo ke konci, kriminalisté zjistili, že požár nebyl dílem žháře a také, že příčinou požáru nebyla závada na elektroinstalaci,“ informoval ve středu mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár chaty Libušín na Pustevnách

Chata Libušín, která byla postavena podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče v roce 1899, vyhořela do základů v noci z 2. na 3. března 2014. Na konci roku 2015 vsetínští policisté obvinili z přečinu obecné ohrožení tehdy padesátiletého muže z Karvinska. Místem vzniku požáru určili experti těleso komína. Na opravě komínových těles se v roce 2007 podílel i zmíněný muž.

První obžalobu podalo Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně v roce 2017, ale soud věc vrátil k došetření. „Ani po soudem požadovaném doplněném dokazování se důkazní situace nezměnila, v případu je jediný obviněný,“ upřesnil pro Právo Jiří Sachr.

Foto: Valašské muzeum v přírodě

Chatu Libušín na Pustevnách v Beskydech zachvátil požár v noci z 2. na 3. března 2014 a z velké části ji zničil.

Na Libušíně finišují práce na obnově tak, aby mohla být znovu otevřena na začátku příštího roku. „Jedním ze zvažovaných termínů je výročí požáru na začátku března,“ řekl již dříve Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, které Libušín spravuje. Stavební práce na obnově mají skončit do října, následovat bude dokončení a vybavení kuchyně a interiérů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Rekonstruovaný Libušín letos v květnu

Obnova Libušína by měla vyjít na 100 milionů korun. Peníze na opravy šly od Ministerstva kultury, plnění poskytla pojišťovna, přes deset milionů korun dali lidé ve veřejných sbírkách, přispěly kraje, města, instituce. Při opravě bylo použito jen asi sedm procent původního dřeva. Po důkladném výzkumu barev se provedení vrátí do původních odstínů z roku 1925.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám