Hlavní obsah

Místo podmínky pět let vězení: Soud zpřísnil trest za zneužití školaček na Uherskohradišťsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve čtvrtek výrazně zpřísnil třiadvacetiletému muži z Uherskohradišťska trest za znásilnění, pohlavní zneužívání a omezování osobní svobody dvou školaček. Původně mu zlínský krajský soud uložil tříletý podmíněný trest, odvolací soud jej zvýšil na pět let nepodmíněně. Podle něj mimořádné snížení trestu nebylo v tomto případě na místě.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Obžalovaný s advokátem u soudu ve Zlíně (27. února 2019)

Článek

Rozsudek odvolacího soudu je pravomocný, lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Obětí muže byly podle obžaloby dvě sestry ve věku 13 a 14 let. Muži hrozilo až 12 let vězení.

„Mimořádné snížení trestu pod hranici trestní sazby zde nepřipadalo v úvahu. Dopustil se více trestných činů, trestnou činnost popíral. Úvahy soudu o morální integritě poškozených se nemohou odrazit na hodnocení chování obžalovaného,” uvedl předseda senátu Jaroslav Holubec s tím, že trest pěti let na spodní hranici trestní sazby vykoná muž společně s již dříve uloženým ročním trestem.

Nízký trest kritizovala žalobkyně, ani podle ní nebyly důvody k jeho mimořádnému snížení. „Podle krajského soudu poškozené neutrpěly žádnou újmu, podle soudu byl mravní vývoj u obou sester již narušen, argumentuje také záškoláctvím a nedobrými vztahy v rodině. Žádná z těchto okolností však není mimořádnou okolností případu,” uvedla žalobkyně.

Naopak obhajoba žádala vrácení případu kraji, podle obhájce obžalovaný popírá, že se něčeho dopustil. Ke čtvrtečnímu jednání se však muž nedostavil. Už dříve uvedl, že měl v inkriminované době přítelkyni a se sestrami se už moc nebavil. Starší z dívek o něj prý usilovala. Když zjistila, že má přítelkyni, chtěla se mu prý pomstít. K mladší dívce muž uvedl, že s ní nikdy sám autem nejel a že si často vymýšlí.

Podle obžaloby mladík starší dívku, které však nebylo 15 let, na podzim 2015 znásilnil ve starém vagonu na Uherskohradišťsku. S dívkou poté ještě několikrát ve vagonu a v autě souložil už s jejím souhlasem, čímž se dopustil pohlavního zneužívání.

U mladší sestry se dopustil podle vrchního soudu trestného činu omezování osobní svobody a to v dubnu 2016 v jeho osobním autě. Dívku tam podle soudu přemlouval k pohlavnímu styku, což odmítala, následně zamknul dveře auta a i přes její odpor ji líbal a převrátil na sedadlo, nakonec od svého jednání upustil.

Muž si pětiletý trest odpyká za znásilnění, pohlavní zneužití a omezování osobní svobody. Nejvyšší trest mu přitom hrozil za znásilnění, kde byl ohrožen sazbou pěti až 12 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám